Розмір шрифту

A

Мікробіологічна промисловість

МІКРОБІО­ЛОГІ́ЧНА ПРОМИСЛО́ВІСТЬ — галузь промисловості, у якій використовують мікроорганізми для біо­синтезу корисних продуктів (зміненого мікробами субстрату, продуктів метаболізму й цілих клітин) із різних видів нехарчової сировини та від­ходів промислової пере­робки цукрових буряків, кукурудзи, олійних і крупʼяних культур, бавовни, вуглеводнів нафти й газу, гідролізатів деревини тощо. У M. п. за­стосовують чисті культури мікроорганізмів із цін­ними властивостями і спеціально селекціоновані за допомогою генет. та генно-інж. методів високо­активні штами, а також ім­мобілізов. ферменти. Широко за­стосовують у промисловості такі мікроорганізми: різні види дріжджів у хлібопекарстві, пивоварін­ні, виробництві вин, етил. спирту, рибофлавіну, соків і корм. білка; молочнокислі бактерії та гриби в молоч. промисловості; ацетобактерії, бацили й клострідії для одержа­н­ня оцтової кислоти, фермен­тів і зброджува­н­ня вуглеводів до ацетону, етанолу й бутанолу від­повід­но; корінобактерії та мукоровий гриб у виробництві амінокислот і бета-каротину; метаноген­ні архебактерії в анаероб. умовах для гідролізу клітковини до метану; різобії для фіксації атмо­сфер. азоту, а також бактеріал. добрива й мікробіол. засоби захисту рослин. До пром. продуцентів антибіо­тиків належать пере­важно стрептоміцети, деякі гриби й бактерії, а до пробіо­тиків — молочнокислі та біфідобактерії. У M. п. також використовують мікроорганізми для створе­н­ня інтерферонів, імуномодуляторів, вакцин тощо. Для одержа­н­ня цін­них продуктів первин. і вторин. метаболізму мікроорганізми вирощують у спец. біо­реакторах (ферментерах) обʼємом від декількох десятків до кількасот і тисяч м3 із по­стій. аерацією (подачею стерил. повітря) і пере­мішува­н­ням культурал. рідини при сталій т-рі і рН. Піну, що утворюється під час ферментації, гасять за допомогою від­повід. сполук. Анаеробні мікроорганізми культивують без до­ступу кисню в середовище. Після закінче­н­ня ферментації біо­масу клітин мікроорганізмів від­окремлюють від рідини фільтрацією або в сепараторах, висушують у сушил. камерах, цінні сполуки екс­трагують орган. роз­чин­никами. Цільовий продукт виділяють із культурал. рідини за допомогою іонооб­мін. смоли в спец. апаратах; для його концентрації використовують ліофіл. висушува­н­ня. Найбільші центри М. п. України: ЗАТ «Ензим» (м. Ладижин Вінн. обл.), Кременчуц. завод білково-вітамін. концентратів (Полтав. обл.), Немішаїв. завод біо­хім. препаратів (Київ. обл.), ТОВи «Вітан» (Дні­проп. обл.), «Черкасибіо­захист» (с. Геронимівка Черкас. р-ну Черкас. обл.), «С.-г. під­приємство “Нива”» (АР Крим), Херсон., Сум. і Новогалещин. (смт Полтав. обл.) біол. ф-ки.

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2019
Том ЕСУ:
21
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Господарство
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
67567
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
740
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 22
  • середня позиція у результатах пошуку: 2
  • переходи на сторінку: 5
  • частка переходів (для позиції 2): 151.5% ★★★★★
Бібліографічний опис:

Мікробіологічна промисловість / Б. П. Мацелюх // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2019. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-67567.

Mikrobiolohichna promyslovist / B. P. Matseliukh // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2019. – Available at: https://esu.com.ua/article-67567.

Завантажити бібліографічний опис

Деревообробна промисловість
Господарство  |  Том 7  |  2007
В. С. Бондар
Комбікормова промисловість
Господарство  |  Том 14  |  2014
Б. В. Єгоров
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору