Розмір шрифту

A

Мікробіотехнологія

МІКРОБІОТЕХНОЛО́ГІЯ (від мікро..., біо... й технологія) — комплексне викори­ста­н­ня досягнень мікробіо­логії, біо­хімії, фізіології, генетики та генетичної інженерії для ви­вче­н­ня та роз­робле­н­ня методів одержа­н­ня корисних продуктів за допомогою високо­активних мікроорганізмів в умовах промислового виробництва. Ін. назва — мікробна біо­технологія. Осн. обʼєкти М. — мікроорганізми та їхні ім­мобілізов. ферменти. Порівняно з ін. біол. обʼєктами, мікроорганізми мають явні пере­ваги в при­стосуван­ні до умов середовища внаслідок генет. мінливості більш простого геному, швидшого пере­бігу біо­синтет. процесів і збільше­н­ня клітин. біо­маси за рахунок при­скореного роз­множе­н­ня. Володі­н­ня різноманіт. актив. фермент. системами дає можливість мікроорганізмам роз­кладати до простих речовин величезні маси опалого листя й стовбурів рослин, трупи тварин, шкідливі від­ходи промисловості й с. господарства, пестициди, інсектициди та ін. полютанти, здійснюючи кругообіг речовин у природі. Корис. продуктами М. є такі біо­логічно активні речовини, як амінокислоти, антибіо­тики, білки, вітаміни, гормони, ліпіди, нуклеїнові кислоти, орган. кислоти, коферменти, полісахариди, ферменти, пробіо­тики та лікар. препарати на їхній основі. Сюди також належать харч. продукти (хлібні вироби, молочнокислі продукти, сири), вино, пиво, спирти, а також вакцини, інтерферони, імуномодулятори та ін. препарати. У М. найчастіше використовують молочнокислі бактерії, дріжджі, стрептоміцети, міцеліал. гриби, ацетобактерії, клостридії, різобії, азо­тобактерії, метаноген­ні архебактерії та ін. Виділені із зовн. середовища мікроорганізми, за­звичай, мають недо­статньо високу біо­синтет. активність, тому вони під­лягають удосконален­ню за допомогою методів мутагенезу, індукованого хім., фіз. та біол. мутаген. факторами, і генет. інженерії. Велике значе­н­ня в М. має також під­бір оптимал. пожив. середовищ (джерел вуглецю, азоту, фосфору, мікро­­елементів) та умов культивува­н­ня продуцентів (аерація, температура, рН). Мікроорганізми як високо­активні продуценти корис. продуктів у промисловості культивують у великих за обʼємом біо­реакторах (ферментерах), оснащених сучас. приладами для контролю процесів біо­синтезу (роз­чиненого кисню, температури, рН).

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2019
Том ЕСУ:
21
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Наука і вчення
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
67574
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
80
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Мікробіотехнологія / Б. П. Мацелюх // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2019. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-67574.

Mikrobiotekhnolohiia / B. P. Matseliukh // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2019. – Available at: https://esu.com.ua/article-67574.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору