Кігель Наталія Федорівна - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Кігель Наталія Федорівна

КІ́ГЕЛЬ Наталія Федорівна (16. 12. 1951, м. Дубно Рівнен. обл.) – фахівець у галузі харчових технологій. Д-р тех. н. (2004). Премія УААН «За видатні досягнення в аграр. науці» (1999). Закін. Київ. ун-т (1974). Від 1975 працювала в Ін-ті мікробіології і вірусології АНУ; від 1993 – зав. відділу біотехнологій Технол. ін-ту молока та м’яса НААНУ (обидва – Київ). Вивчає фізіологію, біохімію і систематику молочно-, пропіоновокислих, біфідобактерій, мікрококів та ін. груп мікроорганізмів, необхідних для переробки молоч. і м’ясної сировини, бактеріофаги заквашувал. мікрофлори; розробляє технології заквашувал. препаратів для вироб-ва традиц. та функціон. молоч. продуктів, твердих сирів і ферментов. м’ясних виробів.

Пр.: Заквасочные культуры для ферментированных молочных продуктов: основные свойства и виды // Молочна пром-сть. 2005. № 1; Вплив бактеріальних препаратів на смако-ароматичні властивості сиров’ялених ковбас // ВАН. 2007. № 7 (співавт.); Використання бактеріальних препаратів Lactobacillis casei у виробництві функціональних продуктів // Там само. 2008. № 6 (співавт.); Дослідження кількісного та якісного складу мікрофлори ферментованих м’ясних продуктів непромислового виробництва // Там само. 2009. № 6 (співавт.); Кефір: сучасний погляд на мікрофлору та технологію // Молокопереробка. 2010. № 7(58) (співавт.).

І. О. Романчук

Стаття оновлена: 2013