Міщук Ромуальд Цезарович | Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія

Міщук Ромуальд Цезарович


Міщук Ромуальд Цезарович

МІЩУ́К Ромуальд Цезарович (09. 02. 1936, м. Проскурів, нині Хмельницький – 13. 09. 2017, Київ) – фахівець у галузі харчових технологій. Батько О. Міщук. Д-р тех. н. (1993). Закін. Київ. технол. ін-т харч. пром-сті (1961). Працював на Гніван. цукр. з-ді (Тиврів. р-н Вінн. обл., 1961–63); у Київ. технол. ін-ті харч. пром-сті (1963–66); Ін-ті цукр. буряків НААНУ (Київ, 1966–2011): від 1978 – зав. відділу цукрорафінад. вироб-ва, від 2000 – пров. н. с. Наук. дослідження: технології приймання, збереження та перероблення цукру-сирцю; практика та теорія вапняк.-вуглец. очищення концентр. розчинів цукру. Заклав пе­­ред­умови дослідж. термодинам. властивостей розчинів цукру. Розробив основи моделювання технол. схем цукр. з-дів на базі використання теорії графів та комбінатор. оптимізації.

Пр.: Концентрация и состав основных компонентов в системе сахароза-известь-вода // Сахар. пром-сть. 1996. № 2; К вопросу определения кальция по щелочности // Там само. № 4; Равновесие в системе сахароза-окись щелочноземельного металла-вода // Сахар. 2012. № 11 (спів­авт.); Термохімія реакцій в системі цукроза-вапно-вода // Цукор України. 2017. № 6–7.

Статтю оновлено: 2019