Моргун Валентина Олексіївна | Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія

Моргун Валентина Олексіївна


Моргун Валентина Олексіївна

МОРГУ́Н Валентина Олексіївна (20. 05. 1939, ст. Желанна, нині смт Желанне Ясинуват. р-ну Донец. обл. – 08. 08. 2011, Одеса) – фахівець у галузі борошномельно-круп’я­ної промисловості. Д-р тех. н. (1999), проф. (2000). Закін. Одес. технол. ін-т (1961), де відтоді й працювала (нині академія харч. технологій): 1992–2011 – зав. каф. технології переробки зерна. Наук. дослідження: рац. використання природ. ресурсів зерн. культур під час перероблення їх у борошно та крупу; розширення асортименту готової продукції, підвищення її харч. цінності; розроблення технологій вироб-ва пластифіков. зерн. продуктів швидкого приготування.

Пр.: Улучшение хлебопекарных качеств муки. К., 1991; Наукові основи і технологія переробки зерна: Підруч. О., 2001 (спів­авт.); Роль качественных показателей зерна при производстве муки // Хранение и переработка зерна. 2006. № 5; Дослідження взаємозв’язку режимів роботи крупоутворюючих систем і питомих енерговитрат на подрібнення // Наук. пр. Одес. академії харч. технологій. 2009. Вип. 36 (спів­авт.); Вплив режимів підготовки зерна гречки на якість крупи // Там само. 2010. Вип. 38 (спів­авт.); Композиційні мучні суміші із різних зернових культур – цінна сировина для хлібопекарства // Зерн. продукти і комбікорми. 2010. № 3 (спів­авт.).

Літ.: Моргун Валентина Алексеевна: [Некролог] // Хранение и переработка зерна. 2011. № 8.

Статтю оновлено: 2019