Коблево - Енциклопедія Сучасної України
Beta-версія
Коблево

«КО́БЛЕВО» – підприємство первинного та вторинного виноробства з повним циклом виробництва (від вирощування винограду до розливу вина у пляшки). Входить до групи компаній «Баядера». Розташ. у с. Ленінка Березан. р-ну Микол. обл. Засн. 1969 як радгосп-завод «Росія», що займався вирощуванням зерн. культур та винограду, а також тваринництвом. 1980–82 збудовано першу чергу винзаводу, 1984 введено в дію його другу чергу (заг. потуж. становила 20 тис. т переробки винограду у сезон). Від 1998 – ВАТ із сучас. назвою. Того ж року введено в експлуатацію цех розливу, оснащений лінією італ. фірми «Bertolaso» продуктивністю 3 тис. пляшок щогодини; 2001 розпочато випуск вермутів «Маренго»; 2003 та 2006 у цеху встановлено ще по одній лінії розливу цієї фірми продуктивністю 6 тис. пляшок щогодини кожна. 2004 проведено докорінну реконструкцію цеху переробки винограду: оснащено 4-ма італ. лініями з переробки винограду заг. потуж. 160 т щогодини; встановлено автомат. мембранні преси італ. фірми «Della Toffola» (дозволяють отримувати всі фракції соку з виноград. ягід і використовувати максимум переробленого сусла), ємності для бродіння сусла за низької т-ри, вертикал. ферментатори для виготовлення високоякіс. червоних вин; змонтовано 3 холодил. установки для обробки виноматеріалів холодом тощо. 2009 розпочато буд-во нового сучас. цеху розливу, що уможливить збільшення у кілька разів вироб. потужності. 2010 уведено в експлуатацію лінію розливу швед. компанії «Tetra Pak» потуж. 8 тис. упаковок щогодини. У структурі – відділ. з вирощування винограду (пл. 800 га); дочірнє підпр-во «Агро-Коблево» (пл. 1876 га, займається вирощуванням винограду та ін. с.-г. культур); цех первин. виноробства (відділ. переробки винограду та виносховище на 15 млн л одночас. зберігання виноматеріалів); цех вторин. виноробства (виносховище на 4,5 млн л, відділ. обробки холодом на 640 тис. л, відділ. розливу); вироб. лаб.; мех. служба (2 котельні, каналізац.-насосна станція, зварювал. і токарна майстерні тощо). Серед осн. продукції (понад 30 найменувань) – молоді виноградні вина «Коблево», вина преміал. сегменту «Bon Vin», вина в упаковці «Tetra Pak» «Світ натуральних вин» і «Carta de vinos», а також натурал. вермути «Маренго» і «Палома», для вироб-ва яких використовують високоякісні виноматеріали та винно-спирт. настій натурал. трав і прянощів (в основу рецептур покладено досвід італ. і франц. виноробів). Нині «К.» випускає 2–3,5 млн од. продукції щомісяця. Щоліта організовує соц. проект «Літо в Коблево», в рамках якого проводять концерти популяр. вітчизн. виконавців, а також екскурсійно-дегустац. тури на винзавод та виноградники. Кількість працівників (2010) – 612 осіб (переважно випускники Одес. академії харч. технологій та аграр. ун-ту, а також профіл. ВНЗів РФ та Болгарії). Кер. підпр-ва: Є. Савельєв (1969–73), В. Бояринов (1973–85), М. Височенко (1986–2001), В. Бабинін (2001–10), В. Козлівська (від 2010).

Н. А. Карпенко

Стаття оновлена: 2013