Дніпропетровський пивоварний завод Дніпро
«ДНІПРОПЕТРО́ВСЬКИЙ ПИВОВА́РНИЙ ЗАВО́Д “ДНІПРО́”» — підприємство харчової та переробної галузей промисловості. Засн. 1971 як Дніпроп. пивобезалкогол. комбінат «Дніпро», від 2000 — сучасна назва. 1992–94 — орендне, 1999–2000 — колективне підприємство, 2000–03 — ТОВ, 1994–99 та від 2003 — ЗАТ. Від 1999 — у складі компанії «Пивоварна група “Сармат”». Протягом 1970-х — 1-ї пол. 2000-х рр. підприємство виготовляло традиційні сорти пива, зокрема «Жигулівське», «Слов’янське», «Українське», «Донецьке», «Оксамитове», «Ячмінний колос», «Дніпровське», «Мисливське», «Класичне», «Старий лоцман»; безалкогол. напої — «Лимонад», «Ананас», «Апельсин», «Дзвіночок», «Яблуко», «Персиковий аромат»; хліб. квас; солод пивоварний. Нині «Д. п. з. “Д.”» — одне з провідних підприємств з випуску солоду пивоварного. 2004 тут виготовлено 3,8 тис. т солоду, 2005 — 19,5 тис. т, 2006 — 18,3 тис. т. Частка продукції в заг.-укр. об’ємі складає 4,8 %. У 2000-х рр. на підприємстві здійснено капітал. ремонт всього солодил. устаткування з частковою його заміною. У соц. сфері — їдальня, медпункт, пансіонат. Кількість працівників (2007) — 162 особи. Перший дир. — М. Зінченко, від 2003 — М. Стоєцький.
Рекомендована література
- Острушко Л. І пиво, і квас: Дніпропетровський пивобезалкогольний комбінат за якістю продукції посідає провідні позиції серед підриємств га-лузі // Харч. і переробна пром-сть. 1997. № 11;
- Катеринослав–Дніпропетровськ — 225: Видатні особистості та обличчя міста. Дн., 2001.