Діоніс
«ДІОНІ́С» — підприємство з виробництва вин. Засн. 1853 у Сімферополі Г. Христофоровим як «Товариство виноторгівлі Христофоров і Ко». Продаж вин здійснювався через широку мережу магазинів у Сімферополі, Севастополі, Харкові, Києві, Москві, Орлі, Ростові-на-Дону (обидва — Росія). У 1890-х рр. осн. капітал Товариства складав 500 тис. руб. Христофоров. вина отримали Ґран-Прі в Парижі, Бельгій. орден, Ґран-Преміо в Італії, а також 200 золотих медалей на міжнар. виставках. 1921 підприємство націоналізовано. У 1930-х рр. на його базі створ. винороб. завод, що увійшов до складу Кримвинтресту (згодом — Сімфероп. експеримент. винзавод № 1). Під час нім.-фашист. окупації зруйновано, 1946 був практично відбудований. 1945 найкращі марочні вина заводу за розпорядженням рад. керівництва були відправлені у Лівадію на Крим. конф. лідерів держав антигітлерів. коаліції. 1958 мароч. «Херес» нагороджено Великою золотою медаллю в Будапешті, 1968 хересне виробництво визнано Мін-вом харчової промисловості СРСР найкращим у країні. У 1970–80-х рр. тут випускалося до 35-ти найменувань різноманіт. алкогол. напоїв і було досягнуто найбільшої продуктивності за всю історію існування. Від 1990 — орендне підприємство з сучас. назвою. Від 2000 — ТОВ. Нині у асортименті «Д.» — бл. 50-ти найменувань виноград. вин і вермутів, які відзначено низкою всеукр. та міжнар. нагород. Столові білі та червоні вина: «Аліготе», «Ркацителі», «Каберне», «Сапераві», «Мерло», «Шардоне»; міцні та десертні марочні вина: «Херес кримський міцний», «Херес міцний сухий», «Херес кримський сухий “Діоніс”», «Херес кримський “Діоніс № 1”», «Херес кримський “Діоніс № 2”», «Портвейн білий кримський», «Старий нектар», «Мадера кримська», «Порто кримський червоний», «Порто кримський білий»; ординарні десертні вина: «Мускат Адалари», «Сонце в бокалі», «Кагор український», «Кокур десертний “Діоніс”», «Бастардо кримський»; вермути: «Монастирське частування» білий і червоний, «Соборний», «Чернечий-28» та ін. На підприємстві працює цех сувенір. продукції. Марочні та колекційні вина витримують у старовин. «христофоровських» підвалах, які вміщують півторатисяч. арсенал дубових бочок, а також енотеку з винами від післявоєн. часів. Як завод вторин. виноробства «Д.» виготовляє свою продукцію з придбаних виноматеріалів. Осн. напрями експорту: США, Ізраїль, Польща, РФ, Білорусь, Китай. Кількість працівників — 125 осіб. Директор — С. Маліков (від 2007).