Білоусов Олександр Павлович
БІЛОУ́СОВ Олександр Павлович (07(20). 10. 1900, с. Запольне, нині Вологод. обл., РФ — 12. 07. 1989, Київ) — інженер-технолог молока та молочних продуктів. Канд. хім. н. (1937), д-р тех. н. (1972). Державні нагороди СРСР. Закiн. Вологод. молочно-госп. інститут (1925), де відтоді й працював асист. до 1933; у 1934–45 — науковий співробітник ВНДІ молоч. промисловості (Москва); 1945– 60 — зав. лаб. ВНДІ маслороб. та сиророб. промисловості (м. Угліч Ярослав. обл., РФ); 1961–73 — заступник директора з наукової роботи, наук. консультант Укр. НДІ м’ясної та молоч. промисловості (Київ, нині Технол. інститут молока та м’яса УААН). Зробив знач. внесок у розвиток науки про молоко. Виконав фундам. дослідж. у галузі виробництва твердих сирів з метою вдосконалення технологій та поліпшення якості продуктів. Автор фіз.-хім. теорії збивання вершків у масло, що ввійшла у всі навч. посібники, та теорії роздільно-групової кристалізації тригліцеридів молоч. жиру.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Физико-химическая теория сбивания масла // Молоч. пром-сть. 1948. № 8; О роли поверхностных явлений в процесах маслообразования // Там само. 1953. № 9; Физико-химические процессы в производстве масла сбиванием сливок. Москва, 1984; Роль молочной плазмы в формировании структуры и консистенции низкокалорийного масла // Молоч. пром-сть. 1986. № 12 (співавтор); К теории ускорения кристаллизации молочного жира при механической обработке // Тр. Укр. НИИ мясной и молоч. пром-сти. К., 1987 (співавтор).
Рекомендована література
- Гуляєв-Зайцев С. С. Білоусов Олександр Павлович (1900–1989) // Вчені у галузі тваринництва. Кн. 2. К., 1999.