Агропромислова інтеграція
Визначення і загальна характеристика
АГРОПРОМИСЛО́ВА ІНТЕГРА́ЦІЯ — процес поєднання виробництва і переробки сільськогосподарської продукції, а нерідко й реалізації готової продукції в єдиній госп. структурі. Метою створення таких інтегров. структур є поліпшення використання сировини й вироб. потужностей, збільшення обсягів та підвищення ефективності виробництва продовольства, випуск конкурентоспромож. продукції на основі узгодження госп., організац. і технол. питань виробництва транспортування, зберігання й переробки сировини та реалізації готової продукції з урахуванням екон. інтересів усіх учасників. Розвиток А. і. в АПК має сприяти також подоланню монополізму перероб. галузей щодо виробників сировини. Інтегр. структури створюються за участю с.-г. товаровиробників, перероб. підприємств, підприємств торгівлі та ін. юрид. осіб, включаючи зарубіжних. Підпр-ва й організації, які входять в інтегр. формування, як правило, зберігають юрид. та госп. самостійність і працюють за принципом узгодження взаємних екон. інтересів. Створення й діяльність інтегр. госп. структур в Україні регулюють Закони України «Про підприємництво в Україні» та «Про господарські товариства». В Україні А. і. в різних формах і з різною ефективністю набула розвитку у виробництві та переробці чи обробленні практично всіх видів с.-г. продукції. Інтегр. госп. структури сформувалися або формуються на галуз., регіон. та внутр.-госп. рівнях.