Адамс
«А́ДАМС» — підприємство харчової промисловості. Створ. 1979 як Кам’янець-Поділ. консерв. завод, від 1994 — ВАТ із сучасною назвою. Президент — А. Яхієв (від 1986). «А.» має овоч., фрукт., сок., жерстянобан., літографії та лакування жерсті, забійний цехи, склади готової продукції, холодильник місткістю 6 тис. т, аміачну компресорну, елект-ромех. майстерню, матеріал. склад, паросилове госп-во тощо. «А.» вирощує с.-г. продукцію; виготовляє плодоовочеві консерви: кабачкову ікру, консервовані огірки, повидло, джеми, варення тощо; консерв. і свіжоморож. горошок, фрукт. соки; виробляє жерстяну тару для консервів; надає транспортні послуги. Проектна потужність підприємства — 80 млн умов. банок у рік; кількість працюючих — 1317 осіб. Свою діяльність підприємство розпочало 1980, коли було вироблено 6 млн умов. банок зеленого горошку. 1980–85 коефіцієнт вироб. потужностей становив лише бл. 37 %. 1990 завдяки впровадженню нових вироб. ліній, підвищенню рівня механізації, виходу на міжнар. ринок виробництво консервів зросло у 2,8 разів порівняно з 1985. Нині на підприємстві встановлено лінію з виробництва концентров. яблуч. соку, здатну переробляти 1,5 тис. т яблук за добу, пакувальну лінію для розливу фрукт. соків у пакети тощо. У 2000 перероблено 67 тис. т сировини; вироблено 65,7 млн умов. банок консервів. 70 % продукції «А.» експортується до Німеччини, Великої Британії, Австрії, Канади, США, країн СНД. За високу якість продукції «А.» двічі (1993, 1996) нагородж. Золотою зіркою якості Асоц. ділових ініціатив у Мадриді. «А.» постійно розбудовується: на основі с.-г. підприємств Кам’янець-Поділ. і Новоушиц. р-нів організовано чотири цехи, де додатково створено 398 роб. місць. «А.» — засновник Хмельн. інституту регіон. упр. та права, міськ. г. «Край Кам’янецький», Кам’янець-Поділ. телерадіокомпанії, мотобольної команди «Поділля-Адамс». Підпр-во надає допомогу дит. навч. закладам, школам, реліг. конфесіям.