Розмір шрифту

A

Амінокислоти

АМІНОКИСЛÓТИ — органічні кислоти, у складі яких є одна або кілька аміно­груп (-NH2) і карбоксильних груп (-СООН) та радикал R, який може мати різну будову та склад. Усі А. — без­барвні кри­сталічні речовини, пере­важно роз­чин­ні у воді. Входять до складу всіх білк. речовин, ферментів, деяких гормонів. З від­кри­т­тям А. першими стали ві­домі аспарагін (1806) і цистин (1810). До поч. 20 ст. було ві­домо вже бл. 20 А., нині — понад 150 природних. Завдяки наявності осн. NH2-груп і кислот. СООН-груп А. належать до амфотерних сполук. Залежно від рН роз­чину молекула А. може мати різні заряди (позитивні, негативні або ті й ті одночасно). Амфотерність А. зумовлює аналог. властивості білків і пептидів, до яких вони входять. Усі 20 А., що входять до складу білків, від­повід­ають заг. формулі R-CH(NH2)COOH. Від­повід­но до кількості аміно- і карбоксил. груп у молекулі А. остан­ні поділяють на моноаміномонокарбонові, моноамінодикарбонові й диаміномонокарбонові кислоти. Усі природні А., крім гліцину, мають асиметрич. α-атом вуглецю і є оптично актив. сполуками, що існують у двох ізомерних формах. Залежно від будови радикала А. можуть належати до аліфатич. ряду або мати цикліч. характер. До трьох А. (цистеїн, цистин, метионін) входить сірка. Одержують А. при гідролізі білка та шляхом органіч. і мікробіол. синтезу. З білків виділено майже 25 А. В організмі людини і вищих тварин, на від­міну від рослин і багатьох мікроорганізмів, деякі А. (т. зв. незамін­ні — треонін, валін, лейцин, ізолейцин, лізин, триптофан, фенілаланін, метіонін, гістидин) не синтезуються і повин­ні надходити з білками їжі. Якщо в ній немає бодай кількох із цих А., порушується синтез білків в організмі, що веде до роз­ладів жит­тєдіяльності, захворювань і навіть до смерті. У людини й тварини синтезуються т. зв. «замін­ні» А.: у недо­статній кількості — цистин, аргінін, тирозин; повністю — аланін, гліцин, пролін, окси­пролін, серин, норлейцин, аспарагінова і глутамінова кислоти та ін. У процесі обміну речовин А. без­перервно включаються до складу білкових молекул. А. є субстратами в біо­синтезі білка, де ві­ді­грають також велику регулятивну роль. Низка А., зокрема незамін­них, пере­творюються на продукти, що виконують важливі регулятивні функції в заг. обміні речовин. В організмах А. проходять процеси роз­кладу до кінцевих продуктів обміну (в людини, ссавців — до сечовини, вуглекислого газу і води), при якому виділяється енергія, потрібна організмові для процесів жит­тєдіяльності. У тканинах живих організмів трапляються А. (бл. 200), що не входять до складу білків. Серед них — важл. проміжні продукти обміну речовин (орнітин, ци­статіон та ін.), а також рідкісні А., біол. функції яких не зʼясовано. Деякі А. та їхні суміші за­стосовують у медицині (для парентерального харчува­н­ня хворих, лікува­н­ня роз­ладу обміну речовин та ін. хвороб), у мікробіол. і харчової промисловості, у тварин­ництві й ветеринарії (для харчува­н­ня і лікува­н­ня тварин) та ін. галузях. Дефіцитні в натурал. кормах А. (метіонін, лізин) включають до складу преміксів, комбікормів тощо. В Україні структуру та функції А. у живих організмах досліджують у багатьох НДІ та ВНЗах, провід. серед яких є Ін­ститути НАНУ: біо­хімії, молекуляр. біо­логії і генетики, фізіології рослин і генетики, мікробіо­логії і вірусології; каф. біо­хімії Київ. університету та ін.

Літ.: Майстер А. Биохимия аминокислот. Москва, 1961; Дэвени Т., Гергей Я. Аминокислоты, пептиды, белки / Пер. с англ. Москва, 1976; Біо­хімія: Під­руч. К., 1995.

М. М. Хомляк

Додаткові відомості

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2001
Том ЕСУ:
1
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
44001
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
403
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Амінокислоти / М. М. Хомляк // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2001. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-44001.

Aminokysloty / M. M. Khomliak // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2001. – Available at: https://esu.com.ua/article-44001.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору