Мальський Олександр Миколайович
МА́ЛЬСЬКИЙ Олександр Миколайович (04(17). 08. 1907, м. Жданов, нині Маріуполь Донец. обл. — 15. 07. 1994, Одеса) — фахівець у галузі харчового виробництва. Доктор технічних наук (1957), професор (1962). Учасник 2-ї світової війни. Державні та бойові нагороди СРСР. Закін. Одес. інститут консерв. промисловості (1931), де відтоді й працював (нині академія харч. технологій): декан мех. факультету (1938–41, 1947–49), засн. (1946) і зав. (1948–86), професор (1986–94) каф. процесів та апаратів харч. вироб-в, водночас — заступник директора з навч.-наук. роботи (1949–50), в. о. дир. (1957–59), проректор з наукової роботи (1961–69). Основний напрям наукових досліджень — технол. устаткування консерв. промисловості. Вивчав випарні апарати, явища теплопередачі, накипформування, встановив оптимал. режими їхньої роботи.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Оборудование консервных заводов: Учеб. пособ. 3-е изд. 1962 (співавт.); Процесс обжаривания овощей и автоматизация обжарочних печей. 1976; Овощные закусочные консервы. 1978 (співавт.); Технологическое оборудование консервных заводов: Учеб. для техникумов. 5-е изд. 1985 (співавт.; перевид. в Угорщині — 1951, Німеччині — 1955); Технологическое оборудование консервных заводов: Учеб. для вузов. 5-е изд. 1986 (співавт.); Технологическое оборудование консервных заводов. 1995 (співавт.); усі — Москва.