Маріупольська кондитерська фабрика
МАРІУ́ПОЛЬСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА — підприємство харчової промисловості. Розташ. у м. Маріуполь Донец. обл. Засн. 1910 підприємцем Ш. Ейдіновим як невеликий кондитер. цех, що випускав пряники та карамель. Через декілька років на його базі створ. Маріуп. цукерк. ф-ку, на якій працювали бл. 45 робітників. 1926 підприємство націоналізовано. Відтоді ф-ка стрімко розвивалася і 1940 випустила 2,5 т продукції. У роки 2-ї світової війни після звільнення міста від нім.-фашист. загарбників печі цукерк. ф-ки переоснащено для випічки хліба. 1944 підприємство повністю відбудовано і згодом перейм. у кондитерську. 1950 ф-ка досягла довоєн. обсягу виробництва кондитер. виробів. 1954 введено в дію поточну лінію з випуску карамелі. 1961 проведено 1-у чергу реконструкції, збудовано 3-поверх. корпус із цукерк. та карамел. цехами, випуск продукції в яких досяг 10 тис. т на рік. 1971 завершено 2-у чергу реконструкції ф-ки, а у наступ. році зведено 4-поверх. будівлю, в якій розмістилися бісквіт., цукерк., зефірно-мармелад. цехи. Також уведено в експлуатацію 7-поверх. адм.-побут. корпус (побут. приміщення, їдальня на 140 місць, великий актовий зал), котельню, блок допоміж. цехів. Потуж. ф-ки досягла 20 тис. т кондитер. виробів щороку. Кількість працівників складала 1140 осіб. У 1970–80-і рр. підприємство випускало бл. 200 найменувань високоякіс. продукції (цукерки, карамель, ірис, печиво, вафлі, зефір, мармелад, торти). Серед них — найулюбленіші цукерки «Мішка на Сєвері», «Кара-Кум», «Пташине молоко», брендами були «Курочка Ряба» та «Стріла», які випускали у коробках. Цукерки «Стріла» неодноразово експонували на міжнар. виставці у Заґребі, на ВДНГ у Москві, Києві, у Харків. павільйоні кращих зразків товарів нар. вжитку. 1974 цукеркам «Гуси-лебеді» присвоєно Держ. Знак якості, їхній випуск тоді досяг 86,1 т. До 1990 майже 70 % продукції ф-ки мало Держ. Знак якості. Продукцію розповсюджували на всій тер. СРСР, а також у Польщі та Афганістані. Соц. сфера: дит. садок, пансіонат відпочинку на березі Азов. моря у с. Ялта. Після здобуття Україною незалежності вироби М. к. ф. неодноразово були представлені на вітчизн. та зарубіж. виставках, зокрема ф-ка брала участь у Міжнар. виставці «Америка–Україна–92» у Лас-Веґасі, де її продукція здобула високу оцінку. Від 1997 — у складі корпорації «Рошен» як ПАТ «М. к. ф.». Осн. види продукції: бісквітні вироби (бл. 50 найменувань), печиво, вафлі, шоколад та шоколадні вироби, карамель і торти. Від липня 2013 на ф-ці, де працювали понад 700 осіб, почалися мас. звільнення, у лютому 2014 підприємство припинило вироб. діяльність.