Маяк Віталій Іванович
МАЯ́К Віталій Іванович (18. 07. 1939, Запоріжжя) — фахівець у галузі харчових технологій та обладнання. Доктор технічних наук (2010), професор (2001). Закін. Горьков. політех. інститут (нині Нижній Новгород, РФ, 1963), де відтоді й працював; 1972–77 — у Новополоц. політех. інституті (Білорусь); 1977–79 — у Бакин. філії Інституту підвищення кваліфікації кер. та спеціалістів; 1979–83 — в Укр. заоч. політех. інституті (Харків); 1983–90 — у Харків. філії НДІ напоїв та мінерал. вод; 1991–2015 — у Харків. університеті харчування та торгівлі: від 2000 — професор кафедри процесів, апаратів та організації харчування. Наукові дослідження: процеси та обладнання харч. вироб-в; реологія в’язкопластич. матеріалів; розроблення харч. продуктів підвищеної харч. та біол. цінностей; керування процесами структуроутворення харч. мас у процесах їх виробництва.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Розрахунок машин та апаратів харчових виробництв: Навч. посіб. 2005; Гидравлика и гидравлические машины: Навч. посіб. 2007; Гидромеханика высоковязких пищевых продуктов в процессах их производства. 2007; Нові ресурсозберігаючі способи виробництва пастоподібних концентратів напоїв і цукатів з плодово-ягідної сировини // Прогрес. техніка та технології харч. вироб-в ресторан. господарства і торгівлі: Зб. наук. пр. 2009. Вип. 2(10); Реология в процессах производства пищевых продуктов: Навч. посіб. 2012 (усі — Харків, співавт.).