Напої
Визначення і загальна характеристика
НАПО́Ї — рідини, призначені для пиття людиною; складова харчування (див. Їжа). Потреба в Н., особливо у воді, є фізіологічною. Добовою нормою споживання води для дорослої людини науковці вважають бл. 40 г на 1 кг маси тіла, що в середньому відповідає 2,5–3 л. Якщо людину позбавити води, вона помре швидше, ніж при голодуванні. Віддавна вода й молоко були для людей осн. Н. З розвитком цивілізацій, зокрема поширення кулінарії, з’являлися ін. Н. Кожен народ має власні традиції приготування й споживання Н., формуючи культуру пиття, важливою складовою якої є посуд, признач. для Н. Окремий її напрям пов’язаний із обрядово-ритул. Н.; їх вживають із нагоди побут. (напр., день народження) чи реліг. свят.
Окрім домаш. приготування Н., нині існує їх пром. виробництво. Н. поділяють на безалкогольні та алкогольні (див. Безалкогольних напоїв промисловість, Лікеро-горілчана промисловість), вони можуть бути газовані й негазовані, із вмістом алкоголю — міцно- (абсент, бренді, віскі, горілка, джин, лікер, ром, текіла тощо), середньо- (вино, наливка, бальзам) і слабоалкогольні (пиво, сидр та ін.). Н. диференціюють на гарячі (чай, кава, какао, капучино тощо), десертні (компот, узвар, сік), п’янкі, або хмільні (всі алкогол. Н.), холодні, або прохолоджуючі (квас, ситро, лимонад), тонізуючі, або енергетичні (на основі біологічно актив. речовин — кофеїну, гуарани тощо), ізотонічні та ін. функціональні для спортсменів Н. (на основі високої концентрації орган. і неорган. пожив. речовин). Окремо виділяють кисломолочні Н., що бувають безалкогольні (айран, кефір, молочні коктейлі, ряжанка) та алкогольні (білк, кумис, шубат). За різними рейтингами серед найпопулярніших у світі Н. — «Кока-кола» та кава.
На укр. землях найдавнішим традиц. Н. був хліб. квас. Окрім нього, в Карпатах та Лісостепу готували фрукт. квас (з яблук або груш), на Поліссі — ягід. квас (із калини, брусниці, журавлини). Давньою традицією є збирання березового соку (рідше — кленового) та приготування на його основі квасу. Здавна добре відомий українцям узвар — Н. із сушених (взимку й навесні) та компот — із свіжих (влітку й восени) фруктів і ягід. Раніше узвар традиційно вживали на хрестинах, родинах та ін. урочистостях. У багатьох регіонах країни, подібно до киселю, його подають під час пригощання остан. стравою. Поширений Н. із заварених гілочок вишні, смородини, малини, ягід шипшини, цвіту липи, чебрецю, м’яти, звіробою та багатьох ін. трав (відвар). Сита — ще один традиц. Н. українців, що готують розчиненням меду у воді. Такий Н. або узвар є складовою куті, яку готують на Різдво чи Водохреща. Традиційні для українців алкогол. Н. — горілка, варенуха, пиво. Вино до цього переліку не належить, хоч саме його вважають найдавнішим у світі серед алкогол. Н. (свідчення про виробництво вина, що знайдені на тер. Грузії, сягають 6 тис. до н. е.). Давню історію виробництва й споживання має пиво (перші відомості про нього датовані 5 тис. до н. е. й пов’язані із Н. шумерів). У писем. джерелах Київ. Русі є згадки про укр. варенуху — перчений узвар із медом та фруктами (збитень — у білорусів і росіян), що мав гострий та водночас солодкий смак (вживали гарячим); варенуху часто згадують у творах укр. літ-ри 19 ст., вона (із вмістом алкоголю) була популярна серед козаків (її готували варінням горілки, меду, прянощів і сушених фруктів). Пиво, як і мед, у часи Київ. Русі варили в спец. чанах — переварах. Зварене з хмелем сусло проціджували й розливали в дерев’яні діжки, куди додавали суміш із борошна та дріжджів. Сусло, що перебродило з хмелем, й було власне пивом. Проміж. продукт, тобто неварене пиво (зброджене сусло) називали брагою. Окремі традиц. Н., як безалкогольні, зокрема відвар із різних лікар. трав, так і алкогольні, передусім горілка, широко вживали в медицині народній.
Н. та їжу українців як явище нац. культури системно аналізують від 19 ст. Одним із перших, хто здійснив спробу схарактеризувати укр. Н., був М. Маркевич («Обычаи, поверья, кухня и напитки малороссиян», К., 1860). Згодом вагомий внесок у вивчення харчування українців зробили етнографи Ф. Вовк, В. Гнатюк, А. Димінський, В. Милорадович, С. Ніс, П. Чубинський, М. Шевченко. Окремий напрям дослідж. Н. — лінгвістичний, пов’язаний із їхніми назвами. Серед дослідників цієї лексики — Л. Борис, Е. Гоца, Н. Загнітко, Д. Ігнатенко, Т. Тищенко, Є. Турчин, Н. Хобзей, С. Яценко.