Ніжинський консервний завод
НІ́ЖИНСЬКИЙ КОНСЕ́РВНИЙ ЗАВО́Д — підприємство харчової промисловості. Засн. 1927 у м. Ніжин (нині Черніг. обл.) як засолювал. пункт «Червоний Жовтень», до якого згодом приєднано ще два таких пункти й перейм. у засолювал. завод. Майже всю роботу із соління овочів виконували вручну. 1930 збудовано бондарну майстерню та організовано 5 засолювал. пунктів у навколиш. селах. У роки 2-ї світової війни підприємство зруйновано, його відбудову розпочато після визволення міста 1943. У наступ. році на заводі одержано першу продукцію, 1946–60 його реконструйовано, зокрема збудовано теплоелектроцентраль, холодильник для зберігання солоних огірків, асфальтов. ферментац. майданчик та очисні споруди для каналізац. вод. Від 1952, окрім засолювання огірків у діжках, почали виробляти й консерви, переважно консервов. й маринов. огірки в скляних банках. 1956 організовано Носів. філію підприємства (Черніг. обл.) із засолювання огірків та квашення капусти; 1957 — тарний цех. 1960 засолювал. завод перейм. на консервний. Після приєднання до нього 1962 Крутян. овочесушил. заводу та Лосинів. бази (обидва — Ніжин. р-ну) із заготівлі тютюну, де було організовано філію заводу, утвор. Ніжин. консерв. комбінат. У його складі — центр. завод (консервно-засолювал., фабрикат., бляшанобанк., тарний цехи тощо) та філії. Осн. продукція: плодоовоч. консерви, сухі, солоні й квашені овочі. Значно розширено асортимент продукції (1960 — 14, 1970 — 27 видів). На комбінаті вперше в Україні освоєно виготовлення смородини подрібненої із цукром, соку чорної смородини з м’якушем, салату «Ніжинський», маринов. яблук із перцем тощо. Механізовано різання огірків для виготовлення салатів, оформлення готової продукції фабрикат. цеху, подавання склотари з мийного відділ. до лінії розфасовування, розвантаження, транспортування та зберігання овочів тощо. 1969 на підприємстві вироблено 17 019 тис. умов. банок консервів, 7683 т солоних і квашених овочів (1960 — 8065 тис. умов. банок і 7591 т солоних і квашених овочів). 1974 на базі комбінату створ. Ніжин. вироб.-аграрне об’єднання консерв. промисловості, до складу якого 1980 входили центр. завод, філії і 2 радгоспи. У 1970-і рр. осн. продукцією підприємства були консервов. ніжин. огірки, вирощені з оригін. сорту, та ін. овоч. консерви. До асортименту входили плодоовоч. консерви (зокрема традиційні ніжин. огірки), а також солені, квашені овочі та фрукт. соки. У серед. 1980-х рр. щорічні обсяги виробництва комбінату складали 3 млн банок маринов., 30 тис. банок консервов. та 10 тис. т солених огірків. Продукцію реалізовували на всій тер. СРСР та експортували до Німеччини, Великої Британії, Бельгії, Франції, Фінляндії, Ємену. У серед. 1990-х рр. у результаті приватизації утвор. ЗАТ, у 2000-х рр. — ПАТ «Н. к. з.». Від 2000 — у складі компанії «Fozzy Group». Нині завод — найвідоміший виробник консервов. плодоовоч. продукції в Україні й один із лідерів галузі: понад 7000 га влас. посів. площ у Черніг., Херсон. та Закарп. областях; щороку переробляє бл. 12 тис. т овочів. Підпр-во оснащене сучас. устаткуванням з Угорщини, Німеччини, Італії, Болгарії та України: по дві лінії для маринадів і салатів, по одній для ікри та соку, 3 лінії для засолювання і 2 лінії для пакування солінь та салатів; має власну сучасну лаб. мікробіол. та фіз.-хім. контролю. В асортименті — понад 40 найменувань товарів під торг. маркою «Ніжин» (серед яких — овоч. закуски, салати, гарніри, ікри, маринади, соуси, сік), бл. 60 найменувань продукції у вакуум. упаковці торг. марки «Грінвіль» (соління з огірків і томатів, квашена та мор. капуста, салати по-корейськи тощо). Продукцію, що здобула численні нагороди на міжнар. конкурсах та виставках, експортують до понад 20-ти країн світу, зокрема США, Німеччини, Швеції, Великої Британії, Чехії, Ізраїлю, Канади, Азербайджану, Білорусі, Молдови, країн Балтії. Кількість працівників (2020) — бл. 300 штат. та 200 сезонних. Директор — В. Крохмаль (від 2018).