Розмір шрифту

A

Овочеві культури

ОВОЧЕ́ВІ КУЛЬТУ́РИ  — трав’яні рослини, соковиті частини яких (овочі), багаті на вуглеводи, вітаміни та інші поживні речовини, використовують у їжу. В Україні вирощують понад 100 видів О. к., що класифікують за ботан. ознаками, тривалістю життя, відношенням до умов довкілля (тепла, світла, вологості та родючості ґрунту), товар. властивостями тощо. Найпоширеніші овоч. рослини за ботан. ознаками поділяють на 2 класи — одно- та дводольні, а також культивов. гриби. Їх об’єднують в 11 ботан. родин: капустяних — капуста (білоголова, червоноголова, савойська, брюссельська, цвітна, пекінська, китайська, кольрабі), бруква, ріпа, редиска, редька, хрін, крес-салат, листк. гірчиця; селерових (зонтичних) — морква, петрушка, пастернак, селера, кріп; гарбузових — огірок, гарбуз, кабачок, патисон, кавун, диня; пасльонових — помідор, перець, баклажан, фізаліс; бобових — квасоля, горох, біб; амарилісових — цибуля (ріпчаста, батун, порей, шніт, багатоярусна), часник; холодкових — спаржа; айстрових (складноцвітих) — салат-латук, артишок, скорцонера, естрагон, салат. цикорій, ендивій; амарантових — столовий буряк, мангольд, шпинат; гречкових — щавель, ревінь; тонконогових — цукр. кукурудза. За тривалістю життя О. к. поділяють на одно-, дво- та багаторічні, а за способом використання — на 8 груп: листкові — капуста, кріп, петрушка та селера (листки), салат, шпинат, щавель, цибуля-батун; плодові — огірок, диня, кавун, кабачок, гарбуз, патисон, перець, помідор, баклажан, горох, квасоля, біб, кукурудза; коренеплідні — морква, буряк, редька, селера, редиска, пастернак, ріпа, бруква, петрушка; цибулинні — часник, ріпчаста цибуля, шалот; стеблеплодні — кольрабі; квіткові — цвітна капуста, броколі, артишок; пряні — кріп, ест­рагон, петрушка і селера (листкові); черешкові — ревінь. Серед О. к. є пряні рослини, що містять ефірні олії (кріп, петрушка, естрагон та ін.) та поліпшують смак, викликають апетит і сприяють кращому засвоєнню їжі. Майже всі О. к. є цінною сировиною для консервної промисловості. Цибуля, часник і деякі ін. овочі містять фітонциди, що вбивають хвороботворні організми. Батьківщиною більшості О. к. є тропічні та субтропічні зони. Тому вони вибагливі до тепла, родючості ґрунту та його вологості. За роки незалежності України селекціонерами створ. і занесено до Держ. реєстру сортів рослин, придатних до вирощування в Україні, сорти та гібриди овоч. і баштан. культур (див. Баштанництво) інтенсив. типу різного напряму використання (для свіжого споживання, перероблення та тривалого зберігання), пристосованих до різних ґрунт.-клімат. умов країни. Станом на 2022 до Держ. реєстру занесено 692 сорти і гібриди овоч. та баштан. культур. Серед них: томат — Господар, Зорень, Красень, Іришка, Кременчуцький, Любимий, Чайка, Лагідний, Наддніпрянський, Кіммерієць, Дама, Гейзер, Зореслав, Алтей, Астероїд, Елеонора, Золотий потік, Карась, Клондайк, Малиновий Дзвін, Малинове Віканте; баклажан — Алмаз, Геліос, Сауран, Прем’єр, Ме­реф’янська Фіалка, Біла Лілія, Лідер, Сапфір; перець — Піонер, Голубок, Дружок, Полтавський, Снігур, Надія, Валюша, Велетень, Світлячок, Лада, Фея, Світозар, Злагода F1; перець гіркий — Харківський, Український гіркий, Харуз; цибуля ріпчаста — Глобус, Варяг, Ткаченківська, Амфора, Любчик, Мавка, Веселка, Біляночка, Батир, Оберіг, Антоніна, Маяк, Заграва, Перлина; цибуля-батун — П’єро, Стася та Весняний; цибуля шалот — Ліра, Ольвія та Джигіт; огірок — Лялюк, Джерело, Водограй, Гейм, Касатік F1, Льоша F1, Смак F1, Самородок F1, Слобожанський F1, Ксана F1, Анет F1, Еврика F1, Надія F1; буряк столовий — Дій, Бордо Харківський, Багряний, Делікатесний, Зміна, Вітал, Гопак та Рицар F1; морква — Нантська Харківська, Оленка, Шантане Сквирська, Яскрава, Вереснева; капуста — ранньостиглі сорти — Іюньська, Казачок, середньопізні — Жозефіна, Росава, Каратуман F1, пізньостиглі — Білосніжка, Леся, Ліка, Українська Осінь, Яна, Харківська зимова, Харківська супер, Ярославна, Лазурна, Палєта (червоноголова), Розалі (савойська); редиска — Базис, Богиня, Катруся, Ксенія, Мереф’я­ночка, Рубін; редька лобо — Лебідка, Марушка, Трояндова; пастернак — Петрик, Стимул, Пульс; петрушка — Білянка, Харків’янка, Стихія, Найда; часник — озимі сорти — Дюшес, Мереф’янський білий, ярий сорт — Мануйлівський; баштанні культури, кавун — Борчанський, Гарний, Макс плюс, Сонячне сяйво, Північне сяйво, Чорногорець, Шарм, Широнінський, Арсенал, Велес, Зоряний, Мелітопольський-60, Нікопольський, Серпень, Січеслав, Скарб, Фаворит, Чумак, Казка F1, Обрій F1; диня — Берегиня, Даяна, Думка, Забавка, Злата, Інея, Липнева, Самарська, Тіна, Тітовка, Чайка; гарбуз столовий — Валок, Бальзам, Доля, Гамлет, Ждана, Лель, Маслянка, Народний, Полянин, Світень, Славута, Український багатоплідний, Ювілей, Слава F1. Розроблено ефективні прийоми вирощування О. к. у відкритому та закритому ґрунтах, що стали основою сучас. пром. технологій вирощування, зокрема методом гідропоніки. Див. також Овочівництво.

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2022
Том ЕСУ:
24
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
74748
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
1 714
цьогоріч:
580
Бібліографічний опис:

Овочеві культури / О. В. Куц // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-74748.

Ovochevi kultury / O. V. Kuts // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022. – Available at: https://esu.com.ua/article-74748.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору