Розмір шрифту

A

Овочеві культури

ОВОЧЕ́ВІ КУЛЬТУ́РИ — травʼяні рослини, соковиті частини яких (овочі), багаті на вуглеводи, вітаміни та інші поживні речовини, використовують у їжу. В Україні вирощують понад 100 видів О. к., що класифікують за ботан. ознаками, тривалістю життя, від­ноше­н­ням до умов довкі­л­ля (тепла, світла, вологості та родючості ґрунту), товар. властивостями тощо. Найпоширеніші овоч. рослини за ботан. ознаками поділяють на 2 класи — одно- та дводольні, а також культивов. гриби. Їх обʼ­єд­нують в 11 ботан. родин: капустяних — капуста (білоголова, червоноголова, савойська, брюс­сельська, цвітна, пекінська, китайська, кольрабі), бруква, ріпа, редиска, редька, хрін, крес-салат, листк. гірчиця; селерових (зонтичних) — морква, петрушка, пастернак, селера, кріп; гарбузових — огірок, гарбуз, кабачок, патисон, кавун, диня; пасльонових — помідор, перець, баклажан, фізаліс; бобових — квасоля, горох, біб; амарилісових — цибуля (ріпчаста, батун, порей, шніт, багато­ярусна), часник; холодкових — спаржа; айстрових (складноцвітих) — салат-латук, артишок, скорцонера, естрагон, салат. цикорій, ендивій; амарантових — столовий буряк, мангольд, шпинат; гречкових — щавель, ревінь; тонконогових — цукр. кукурудза. За тривалістю життя О. к. поділяють на одно-, дво- та багаторічні, а за способом викори­ста­н­ня — на 8 груп: листкові — капуста, кріп, петрушка та селера (листки), салат, шпинат, щавель, цибуля-батун; плодові — огірок, диня, кавун, кабачок, гарбуз, патисон, перець, помідор, баклажан, горох, квасоля, біб, кукурудза; коренеплідні — морква, буряк, редька, селера, редиска, пастернак, ріпа, бруква, петрушка; цибулин­ні — часник, ріпчаста цибуля, шалот; стеблеплодні — кольрабі; квіткові — цвітна капуста, броколі, артишок; пряні — кріп, ест­рагон, петрушка і селера (листкові); черешкові — ревінь. Серед О. к. є пряні рослини, що містять ефірні олії (кріп, петрушка, естрагон та ін.) та поліпшують смак, викликають апетит і сприяють кращому засвоєн­ню їжі. Майже всі О. к. є цін­ною сировиною для консервної промисловості. Цибуля, часник і деякі ін. овочі містять фітонциди, що вбивають хвороботворні організми. Батьківщиною більшості О. к. є тропічні та субтропічні зони. Тому вони вибагливі до тепла, родючості ґрунту та його вологості. За роки незалежності України селекціонерами створ. і занесено до Держ. реєстру сортів рослин, придатних до вирощува­н­ня в Україні, сорти та гібриди овоч. і баштан. культур (див. Баштан­ництво) інтенсив. типу різного напряму викори­ста­н­ня (для свіжого спожива­н­ня, пере­робле­н­ня та тривалого зберіга­н­ня), при­стосованих до різних ґрунт.-клімат. умов країни. Станом на 2022 до Держ. реєстру занесено 692 сорти і гібриди овоч. та баштан. культур. Серед них: томат — Господар, Зорень, Красень, Іришка, Кременчуцький, Любимий, Чайка, Лагідний, Над­дні­прянський, Кім­мерієць, Дама, Гейзер, Зореслав, Алтей, Астероїд, Елеонора, Золотий потік, Карась, Клондайк, Малиновий Дзвін, Малинове Віканте; баклажан — Алмаз, Геліос, Сауран, Премʼєр, Ме­рефʼянська Фіалка, Біла Лілія, Лідер, Сапфір; перець — Піонер, Голубок, Дружок, Полтавський, Снігур, Надія, Валюша, Велетень, Світлячок, Лада, Фея, Світозар, Злагода F1; перець гіркий — Харківський, Український гіркий, Харуз; цибуля ріпчаста — Глобус, Варяг, Ткаченківська, Амфора, Любчик, Мавка, Веселка, Біляночка, Батир, Оберіг, Антоніна, Маяк, За­грава, Перлина; цибуля-батун — Пʼєро, Стася та Весняний; цибуля шалот — Ліра, Ольвія та Джигіт; огірок — Лялюк, Джерело, Водо­грай, Гейм, Касатік F1, Льоша F1, Смак F1, Самородок F1, Слобожанський F1, Ксана F1, Анет F1, Еврика F1, Надія F1; буряк столовий — Дій, Бордо Харківський, Багряний, Делікатесний, Зміна, Вітал, Гопак та Рицар F1; морква — Нантська Харківська, Оленка, Шантане Сквирська, Яскрава, Вереснева; капуста — ран­ньо­стиглі сорти — Іюньська, Казачок, середньопізні — Жозефіна, Росава, Каратуман F1, пізньо­стиглі — Білосніжка, Леся, Ліка, Українська Осінь, Яна, Харківська зимова, Харківська супер, Ярославна, Лазурна, Палєта (червоноголова), Ро­залі (савойська); редиска — Базис, Богиня, Катруся, Ксенія, Мерефʼя­ночка, Рубін; редька лобо — Лебідка, Марушка, Трояндова; пастернак — Петрик, Стимул, Пульс; петрушка — Білянка, Харківʼянка, Стихія, Найда; часник — озимі сорти — Дюшес, Мерефʼянський білий, ярий сорт — Мануйлівський; баштан­ні культури, кавун — Борчанський, Гарний, Макс плюс, Сонячне сяйво, Пів­нічне сяйво, Чорногорець, Шарм, Широнінський, Арсенал, Велес, Зоряний, Мелітопольський-60, Нікопольський, Серпень, Січеслав, Скарб, Фаворит, Чумак, Казка F1, Обрій F1; диня — Берегиня, Даяна, Думка, Забавка, Злата, Інея, Липнева, Самарська, Тіна, Тітовка, Чайка; гарбуз столовий — Валок, Бальзам, Доля, Гамлет, Ждана, Лель, Маслянка, Народний, Полянин, Світень, Славута, Український багатоплідний, Ювілей, Слава F1. Роз­роблено ефективні при­йоми вирощува­н­ня О. к. у від­критому та закритому ґрунтах, що стали основою сучас. пром. технологій вирощува­н­ня, зокрема методом гідропоніки. Див. також Овочівництво.

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2022
Том ЕСУ:
24
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
74748
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
1 910
цьогоріч:
581
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 3 641
  • середня позиція у результатах пошуку: 4
  • переходи на сторінку: 14
  • частка переходів (для позиції 4): 4.8% ★☆☆☆☆
Бібліографічний опис:

Овочеві культури / О. В. Куц // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-74748.

Ovochevi kultury / O. V. Kuts // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022. – Available at: https://esu.com.ua/article-74748.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору