ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Одесакондитер

«ОДЕСАКОНДИ́ТЕР» – підприємство кондитерської галузі харчової промисловості. Засн. 1820 як Торг. дім «Брати Крахмальникови», що став першою кондитер. ф-кою на Пд. Рос. імперії. Вироби мали попит не лише в країні, а й за кордоном, зокрема отримали Ґран-Прі на міжнар. пром. виставках у Лондоні та Парижі, а також відзначені золотими медалями в Ростові-на-Дону (нині РФ), Москві, Лондоні. 1918 підприємство націоналізовано і перейм. у Першу держ. кондитер. ф-ку (від 1922 — ім. Р. Люксембурґ), де в перший рік роботи випустили 54,8 тис. пудів кондитер. виробів. 1927 ф-ка виготовила 1197 т кондитер. виробів і 1157 т халви. До 1941 уведено в експлуатацію бісквіт. та карамел. цехи, приєднано дієтичну і халвову ф-ки, побудовано 2-поверх. корпус для нових цукерк. та халвового цехів; ф-ка стала одним із найбільших кондитер. підприємств СРСР. 1935 створ. єдиний цех із виробництва лікар. продукції (1939 її виготовлено 165 т). Під час 2-ї світової вій­ни 1941 устаткування підприємства демонтовано й евакуйовано в м. Новосибірськ (РФ), де 1942–43 побудовано й уведено в дію шоколадну ф-ку. Після звільнення Одеси ф-ку відновлено й у січні 1945 вона випустила першу продукцію. 1947 зведено осн. вироб. корпус. У післявоєнні роки підприємство спеціалізувалося на виготовленні карамелі, драже, глазуров. і неглазуров. цукерок, ірису, шоколаду, мармеладу, зефіру, печива, вафель, тортів. 1950 випуск продукції досяг 12 017 т (цукерки «Одеські», «Біла акація», «Рушничок», «Тарас Бульба», «Садок вишневий», «Метеорит», «Пушкінський платан» тощо). 1959 уведено в експлуатацію новий шоколад. цех продуктивністю 4,5 т перероблення какао-бобів; спроектовано й побудовано лінію виробництва желей. мармеладу. Наступ. року в цеху борошнистих виробів запрацювали поток.-механізов. лінії для випічки печива продуктивністю 550 т тортів та 350 т тістечок у рік. 1969 печиво «Одеса», цукерки «Золота нива» і «Біла акація» удостоєні Знака якості. У червні 1976 підприємство об’єднано з Одес. харч. ф-кою й утвор. Одес. ВО кондитер. промисловості. 1994 після його приватизації було створ. ЗАТ «Одеса», яке 2004 реорганізовано в ЗАТи «О.» і «Торг. дім “Люксембурзький”». У структурі  — 7 технол. цехів (уведені в експлуатацію 1958–63): вищих сортів цукерок (виготовляють глазуров. шоколадні цукерки, батончики); цукерк.-шоколадний (глазуров. і неглазуров. цукерки та обсипані цукр. пудрою, з різними корпусами — помадними, кремовими, лікерними, фруктовими, желейними, праліновими тощо, а також шоколад із добавками — чорний, молочний, білий, з начинкою і без неї); карамельний (карамель льодяникову і з начинками, лікувальну, вітамінізовану); цукерк.-карамельний (карамель, цукерки, драже, ірис); вафельний (вафлі з начинкою і без неї, різної форми — прямокутні, круглі, трикутні та фігурні, зокрема у вигляді горіхів, черепашок, паличок тощо); борошнисто-кремовий (цукр. і затяжне печиво, крекери, торти); зефірно-мармеладний (зефір біло-рожевий і в шоколаді, тришар. мармелад). 1994 виготовлено 18 893 т кондитер. виробів і 17 т жувал. гумки. 1996 у цеху вищих сортів цукерок встановлено лінію «Біндлер», признач. для виробництва цукерок та батончиків із начинкою, 1997 у карамел. цеху — лінію «Клорнер» із виготовлення подрібненої льодяник. карамелі та карамелі з начинкою, 2004 у цукерк.-шоколадному — лінію «Каотек» із випуску шоколад. мас та глазурі, а в цукерк.-карамельному — лінію «Золліх» із виробництва цукерок і батончиків на основі нуги та м’якої карамелі. Асортимент продукції нараховує понад 300 найменувань: цукерки «Візаві», «Овація», «Маестро», «Люкс ретро», «Люкс королівські», «Мадонна», «Мадемуазель де Люкс», «Форсаж», «Вернісаж», «Флірт», «Бравісімо», «Віват», «Чарівність», набори цукерок «Пале рояль», «Золотий Дюк», «Колекція», шоколад «Люкс екстра» з молоком, чорний, десертний, шоколад. батончик «Сало в шоколаді», мармелад «Люкс-мар­меладка» та ін., серед них — переможці престиж. вітчизн. та європ. рейтингів, володарі низки міжнар. нагород за якість. Експорт: Азербайджан, Казахстан, Вірменія, Грузія, країни Балтії, Монголія, Канада, Ізраїль, США. Кількість працівників (2021) — бл. 300 осіб. Понад 20 р. підприємство очолює А. Маштакова. Станом на 2021 ЗАТ «О.» припинило вироб. діяльність, а ЗАТ «Торг. дім “Люксембурзький”» знаходиться в стані припинення згідно із судовим рішенням про визнання банкрутом і відкриття ліквідац. процедури.

А. О. Сабатин, О. В. Савченко

завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
А. О. Сабатин
О. В. Савченко
Авторські права:
Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Том ЕСУ:
24-й
Дата виходу друком тому:
2022
Дата останньої редакції статті:
2023
Тематичний розділ сайту:
EMUIDідентифікатор статті на сайті ЕСУ
74964
Вплив статті на популяризацію знань:
175

Одесакондитер / А. О. Сабатин, О. В. Савченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-74964. – Останнє поновлення : 2023.

Odesakondyter / A. O. Sabatyn, O. V. Savchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022. – Available at : https://esu.com.ua/article-74964. – Last update : 2023.

Завантажити бібліографічний опис

Схожі статті

Дніпропетровський меблевий комбінат
Підприємcтва  |  Том 8  |  2008
Ю. І. Дерев’янко, Л. Я. Фортушна
Брокбізнесбанк
Підприємcтва  |  Том 3  |  2004
Н. А. Соловйова
Донтехгума
Підприємcтва  |  Том 8  |  2008
Д. М. Сміренський

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагорунагору