Розмір шрифту

A

Одесакондитер

«ОДЕСАКОНДИ́ТЕР» — під­приємство кондитерської галузі харчової промисловості. Засн. 1820 як Торг. дім «Брати Крахмальникови», що став першою кондитер. ф-кою на Пд. Рос. імперії. Вироби мали попит не лише в країні, а й за кордоном, зокрема отримали Ґран-Прі на між­нар. пром. ви­ставках у Лондоні та Парижі, а також від­значені золотими медалями в Ростові-на-Дону (нині РФ), Москві, Лондоні. 1918 під­приємство націоналізовано і перейм. у Першу держ. кондитер. ф-ку (від 1922 — ім. Р. Люксембурґ), де в перший рік роботи випустили 54,8 тис. пудів кондитер. виробів. 1927 ф-ка виготовила 1197 т кондитер. виробів і 1157 т халви. До 1941 уведено в екс­плуатацію бісквіт. та карамел. цехи, при­єд­нано дієтичну і халвову ф-ки, побудовано 2-поверх. корпус для нових цукерк. та халвового цехів; ф-ка стала одним із найбільших кондитер. під­приємств СРСР. 1935 створ. єдиний цех із виробництва лікар. продукції (1939 її виготовлено 165 т). Під час 2-ї світової вій­ни 1941 устаткува­н­ня під­приємства демонтовано й еваку­йовано в м. Новосибірськ (РФ), де 1942–43 побудовано й уведено в дію шоколадну ф-ку. Після звільне­н­ня Одеси ф-ку від­новлено й у січні 1945 вона випустила першу продукцію. 1947 зведено осн. вироб. корпус. У післявоєн­ні роки під­приємство спеціалізувалося на виготовлен­ні карамелі, драже, глазуров. і неглазуров. цукерок, ірису, шоколаду, мармеладу, зефіру, печива, вафель, тортів. 1950 випуск продукції досяг 12 017 т (цукерки «Одеські», «Біла акація», «Рушничок», «Тарас Бульба», «Садок вишневий», «Метеорит», «Пушкінський платан» тощо). 1959 уведено в екс­плуатацію новий шоколад. цех продуктивністю 4,5 т пере­робле­н­ня какао-бобів; спроектовано й побудовано лінію виробництва желей. мармеладу. На­ступ. року в цеху борошнистих виробів запрацювали поток.-механізов. лінії для випічки печива продуктивністю 550 т тортів та 350 т тістечок у рік. 1969 печиво «Одеса», цукерки «Золота нива» і «Біла акація» удостоєні Знака якості. У червні 1976 під­приємство обʼ­єд­нано з Одес. харч. ф-кою й утвор. Одес. ВО кондитер. промисловості. 1994 після його приватизації було створ. ЗАТ «Одеса», яке 2004 реорганізовано в ЗАТи «О.» і «Торг. дім “Люксембурзький”». У структурі — 7 технол. цехів (уведені в екс­плуатацію 1958–63): вищих сортів цукерок (виготовляють глазуров. шоколадні цукерки, батончики); цукерк.-шоколадний (глазуров. і неглазуров. цукерки та обсипані цукр. пудрою, з різними корпусами — помадними, кремовими, лікерними, фруктовими, желейними, праліновими тощо, а також шоколад із добавками — чорний, молочний, білий, з начинкою і без неї); карамельний (карамель льодяникову і з начинками, лікувальну, вітамінізовану); цукерк.-карамельний (карамель, цукерки, драже, ірис); вафельний (вафлі з начинкою і без неї, різної форми — прямокутні, круглі, трикутні та фігурні, зокрема у ви­гляді горіхів, черепашок, паличок тощо); борошнисто-кремовий (цукр. і затяжне печиво, крекери, торти); зефірно-мармеладний (зефір біло-рожевий і в шоколаді, тришар. мармелад). 1994 виготовлено 18 893 т кондитер. виробів і 17 т жувал. гумки. 1996 у цеху вищих сортів цукерок встановлено лінію «Біндлер», при­знач. для виробництва цукерок та батончиків із начинкою, 1997 у карамел. цеху — лінію «Клорнер» із виготовле­н­ня по­дрібненої льодяник. карамелі та карамелі з начинкою, 2004 у цукерк.-шоколадному — лінію «Каотек» із випуску шоколад. мас та глазурі, а в цукерк.-карамельному — лінію «Зол­ліх» із виробництва цукерок і батончиків на основі нуги та мʼякої карамелі. Асортимент продукції нараховує понад 300 найменувань: цукерки «Візаві», «Овація», «Маестро», «Люкс ретро», «Люкс королівські», «Мадон­на», «Мадемуазель де Люкс», «Форсаж», «Вернісаж», «Флірт», «Бравісімо», «Віват», «Чарівність», набори цукерок «Пале рояль», «Золотий Дюк», «Колекція», шоколад «Люкс екс­тра» з молоком, чорний, десертний, шоколад. батончик «Сало в шоколаді», мармелад «Люкс-мар­меладка» та ін., серед них — пере­можці пре­стиж. вітчизн. та європ. рейтингів, володарі низки між­нар. нагород за якість. Екс­порт: Азербайджан, Казах­стан, Вірменія, Грузія, країни Балтії, Монголія, Канада, Ізраїль, США. Кількість працівників (2021) — бл. 300 осіб. Понад 20 р. під­приємство очолює А. Маштакова. Станом на 2021 ЗАТ «О.» припинило вироб. діяльність, а ЗАТ «Торг. дім “Люксембурзький”» знаходиться в стані припине­н­ня згідно із судовим ріше­н­ням про ви­зна­н­ня банкрутом і від­кри­т­тя ліквідац. процедури.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
24
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
74964
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
223
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Одесакондитер / А. О. Сабатин, О. В. Савченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-74964.

Odesakondyter / A. O. Sabatyn, O. V. Savchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-74964.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору