Одеський завод шампанських вин
ОДЕ́СЬКИЙ ЗАВО́Д ШАМПА́НСЬКИХ ВИН – підприємство виноробної промисловості з випуску шампанських вин класичним пляшковим методом. Історію веде від 1896, коли франц. винороб та меценат Г. Редерер заснував Пд.-рос. товариство виноробства в Одесі й наступ. року придбав у купця 1-ї гільдії Я. Розенберга ділянку землі в дачному р-ні міста на Малому Фонтані для будівництва приміщень заводу. У травні 1898 за проектом франц. арх. Ш. Бойша розпочато їх спорудження — на зразок зарубіж. підприємств, з усією апаратурою, необхідною для виробництва шампанського, та просторими й добре вентильованими 2-поверх. погребами, що були пристосовані для багаторіч. витримки 2 млн пляшок. До пром. комплексу також входили гол. будівля, де виробляли вино, та власна електростанція. 1899 виготовлено першу продукцію — шампанське «Henri Roederer», що відзначене медаллю на Всесвіт. виставці в Парижі (1904, марка «напівсухе») та Великою сріб. медаллю Товариства с. господарства Рос. імперії на торг.-пром. виставці в Одесі (1910, марка «сухе»). 1918 завод націоналізували, а згодом закрили. У його приміщеннях спочатку розмістили птахофабрику, згодом їх зайняли військові; під час 2-ї світової війни підземелля служило бомбосховищем та майстернею для ремонту літаків окремого 69-го авіаполку. 1948 розпочато відродження підприємства з виробництва шампанського та ігристих вин, а 1950 уведено в дію як Одес. дослiдно-експерим. завод шампан. вин (потуж. 3 млн пляшок у рiк), що виготовляв шампанське перiодич. i безперерв. способами. Цi способи були винайденi в Рад. Союзi з метою здешевлення виробництва шампанського та стабiлiзацiї його якостi, їх вiдпрацьовували на одес. заводi. 1952 за вітчизн. технологією (резервуар. способом) виготовлено першу післявоєнну продукцію — «Радянське шампанське». 1989 на заводі встановлено сучасну лiнiю розливу шампанського нiм. фiрми «Kronas», що уможливило підвищення потужності підприємства. Після розпаду СРСР підприємство кілька разів змінювало власників: передостанній — італ. холдинг «Gruppo Campari» — продав завод одес. компанії «Вінфорт». Від 1994 — орендне пiдпр-во, від 2002 — ТОВ, від 2003 — ЗАТ, від 2009 — ПрАТ «О. з. ш. в.». У структурі — спец. лабораторія, цехи: зберігання (вміщує 6 т спиртовміс. рідини), шампанізації та бродіння, акратофорів, розливу та випуску. Вироб. потуж. — 15 млн пляшок у рік, асортимент нараховує 34 марки шампан. та ігристих вин, зокрема 11 брютів, які випускає під торг. марками «Одеса», «L’Odessika» та «Henri Roederer». Найврожайнішими були 1997, 1998 та 2003, коли завод виробляв бл. 14 млн пляшок шампанського щороку, в наступні роки, через політику колиш. власників, — понад 2 млн. 2004 підприємство вiдновило виробництво шампанського класич. пляшк. методом, для чого запрошено фахiвцiв iз Францiї (було закладено 20 тис. пляшок шампанського). 2005 завод розпочав випуск 4-х видів сорт. брютiв («Пiно», «Рислiнґ», «Трамiнер», «Шардоне»), а 2006 — червоного брюту «Одеса». Експорт (бл. 5 %): країни СНД, Естонія, Сербія, Німеччина, Італія, Греція. Від 2018 ПрАТ «О. з. ш. в.» не здійснює вироб. діяльність. Фонд держ. майна України виставив на продаж підприємство за старт. ціною у 87,4 млн грн. На поч. 2022 його придбало за 195,03 млн грн ТОВ «Елітбуд груп» (Одеса). Одна з умов приватизації — забезпечити збереження видів діяльності з виробництва виноград. вин упродовж 3-х р. Кількість працівників (2021) — 12 осіб. Голова правління — І. Поздняков (від 2018).
Літ.: Михайленко А. М., Донцова Т. Е. Путь к признанию, страницы истории Одесского завода шампанских вин. О., 2007; Калетинская А. Одесский завод шампанских вин // Веч. Одесса. 2019, 7 марта.
А. О. Сабатин, О. В. Савченко
Рекомендована література
- Михайленко А. М., Донцова Т. Е. Путь к признанию, страницы истории Одесского завода шампанских вин. О., 2007;
- Калетинская А. Одесский завод шампанских вин // Веч. Одесса. 2019, 7 марта.