ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Одеський консервний завод дитячого харчування

ОДЕ́СЬКИЙ КОНСЕ́РВНИЙ ЗАВО́Д ДИТЯ́ЧОГО ХАРЧУВА́ННЯ  — підприємство консервної промисловості. Iсторiю веде від 1867, коли грец. промисловці заснували невелику приватну консервну ф-ку, що переробляла в джеми екзот. фрукти, що прибували в Одес. порт із замор. країн. Після більшов. перевороту 1917 ф-ку націоналізовано, модернізовано й перетвор. 1928 в Одес. дослiд. консерв. завод iм. В. Ленiна. 1960 підприємство освоїло виробництво із місц. фруктів та овочів соків і пюре для дит. харчування, що забезпечувало бл. 60 % потреб СРСР (серед продукції — популярні на той час «Рум’яні щічки», «Ніженка», «Антошка»). Від 1968 завод став гол. підприємством харчової промисловості з виробництва консервов. дит. харчування і набув статусу н.-д. інституції з його розроблення, а також розпочав виготовлення продуктів для косміч. програми (супи, соки, кава). Крім того, фахівцями підприємства винайдено т. зв. ковпачок Бушон для пакування пюре та рідкої продукції в туби. 1994 на базі заводу створ. компанію «Віт­марк-Україна», розпочато масштабну реконструкцію та модернізацію вироб. потужностей підприємства, зокрема оснащено сучас. італ., фінським, швед. та нім. устаткуванням; від 1996 — ВАТ, від 2011 — ПАТ «О. к. з. д. х.». 1995 під торг. маркою «Jaffa» налагоджено виробництво соків у картон. упаковці «Tetra Pak» (цю технологію застосовано вперше в Україні). 1998 введено в експлуатацію нову вироб. лінію з виготовлення преміал. продукту в скляній тарі під торг. маркою «Jaffa-Grand» для сегменту готель–ресторан–кафе. 2002 компанія запустила лінію під брендом «Соки О. к. з. д. х.» у білих пакетах (2009 перейм. у «Наш сік», від 2016 — у новому дизайні упаковки). У зв’язку із зростанням обсягів виробництва у серед. 2000-х рр. осн. вироб. потужності перевезені з істор. території Одеси у Високому провулку в с. Степанівка Роздільнян. р-ну Одес. обл. (Кучурган. вироб. філія, де здійснюють повний цикл — від приймання фруктів і овочів до перероблення та виготовлення продукції); ще один вироб. майданчик створ. на консерв. заводі в с. Рахни-Лісові Шаргород., нині Тульчин. р-ну Вінн. обл. (перероблення сировини для виробництва продукції, заготовлення концентров. соку й пюре). На підприємствах функціонують комплексні технол. лінії з виробництва готової продукції: 16 — з розливу соку в різну тару (картон. «Tetra Pak», скляну чи ПЕТ; деякі машини спроможні розливати до 20 тис. пакетів за год.), лінія з виробництва дит. харчування, лінія «Gualapack», а також низка ліній з виготовлення пюреподіб. та концентр. напівфабрикатів). 2007 розпочато випуск дит. харчування у картон. упаковці під торг. маркою «Чудо-Чадо», 2008 — води з додатк. пожив. цінністю «Aquarte», 2010 — соків під торг. маркою «Джусік», 2013 — соків прямого віджиму «Прямо сік» (від 2014 реалізують під брендом «Чудо-Чадо»). Від 2017 деяку продукцію (дит. пюре «Чудо-Чадо», фрукт. смузі «Jaffa» зі злаками) пакують у зруч. форматі «дой-пак». Від 2019 також виробляють холод. чай «Nestea», від 2020 — рослинну альтернативу молоку «Vega Milk». Продукцію заводу відзначено низкою всеукр. та міжнар. нагород, асортимент постійно зростає й оновлюється. Її частка в заг.-укр. обсязі складає бл. 30 %. Експорт: країни СНД та Балтії, Туркменістан, Туреччина, Греція, Ізраїль, Кіпр, Лівія, Китай, Ірак, Єгипет та ін. Кількість працівників (2021) — бл. 800 осіб. Директор — А. Жуков (від 2012).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2022
Том ЕСУ:
24
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
75212
Вплив статті на популяризацію знань:
355
Бібліографічний опис:

Одеський консервний завод дитячого харчування / А. О. Сабатин, О. В. Савченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-75212.

Odeskyi konservnyi zavod dytiachoho kharchuvannia / A. O. Sabatyn, O. V. Savchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022. – Available at: https://esu.com.ua/article-75212.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору