Розмір шрифту

A

Овочі

О́ВОЧІ — соковиті частини овочевих рослин (коренеплоди, бруньки, пагони, стебла, листки, суцві­т­тя, плоди, цибулини, корені), придатні для спожива­н­ня людиною та які використовують як продукти харчува­н­ня і сировину для технічного пере­робле­н­ня. Здебільшого в їжу використовують коренеплоди (буряк, морква), стеблоплоди (кольрабі), цибулини (цибуля), роз­рослі верхівк. бруньки (капуста), ро­зетки листків (шпинат), черешки листків (ревінь), сукупність потовщених соковитих квітконос. стебел (цвітна капуста), недороз­винені плоди (огірок, кабачок), стиглі плоди (помідор, кавун), недо­стигле насі­н­ня (зелений горошок) тощо. У харчуван­ні людини О. належить особлива імуномодулююча роль. Становлячи значну частину вуглеводів їжі, О., крім того, під­вищують пере­травність і засвоє­н­ня неовоч. їжі, нейтралізують шкідливі кислоти, що на­громаджуються в організмі, по­стачають людині важливі мінерал. сполуки. Так, морква і шпинат містять орган. сполуки; капуста та цибуля — сполуки кальцію; гарбузи, часник, кольрабі — солі фосфор. кислоти тощо. Пере­січно О. містять (у %): вуглеводів (крохмаль, цукор) — 2–14; азотистих речовин — 1–2 (у зелених плодах гороху та квасолі до 7-ми); клітковини й мінерал. речовин — 0,3–0,5; води — 85–92 (у часнику 65). Вуглеводи О. засвоюються організмом людини на 85–95 %, азотисті речовини — на 60–70 %. Калорійність коливається від 9 кал (на 100 г огірків) до 39 кал (на 100 г буряків). О. є важливим джерелом вітамінів В1, В2, В3, С, РР, К, каротину, орган. кислот, ферментів, фітонцидів, мікро­елементів та нутрієнтів. Листяні О. (салат, шпинат, щавель, листки буряка) містять велику кількість вітамінів В2, С та каротину; помідори — вітамін С, каротин і пектин; морква (особливо з оранжево-жовтими коренеплодами) — значну кількість каротину. Погіршують якість О. несвоєчасне збира­н­ня урожаю, тривале кулінарне обробле­н­ня, тривале зберіга­н­ня. О. вживають сирі (салат, редиска, редька, цибуля, капуста червоноголова, листки кропу, петрушки, селери); сирі та пере­роблені (помідор, огірок, диня, кавун, цибуля, часник); пере­важно пере­роблені (капуста, коренеплоди, горох, квасоля, біб, спаржа). О. збирають у їстів. стиг­лості для спожива­н­ня у свіжому ви­гляді, у збиральній — закладають на довготривале зберіга­н­ня, у технічній — для технол. пере­роб­ле­н­ня та транс­портува­н­ня на далеку від­стань, у фізіол. — для одержа­н­ня насі­н­ня.

Найбільше О. від­критого ґрунту 2011 виробили у Херсон., Львів., Дні­проп., Київ., Микол., Полтав. та Харків. областях. Понад 43 % від усього обсягу баштан. культур (кавунів і динь) в Україні вирощують у Херсон. обл. Щоб забезпечити внутр. потреби населе­н­ня після рос. агресії, було призупинено екс­порт соціально важливих продуктів, зокрема й О., що за­ймають 0,5 % в укр. аграр. екс­порті. Поруше­н­ня логістики по­стача­н­ня населен­ню овоч. продукції, неможливість посадити й зі­брати урожай овочів на тимчасово окупов. території, цілеспрямов. знище­н­ня овоч. складів створює багато за­гроз у сучас. овочівництві. За поперед. даними екс­пертів, посівна площа під О. в Україні 2022 зменшилася майже на 19 % порівняно з минулим роком, однак оскільки воєн­ні дії продовжуються, то ймовірно скороче­н­ня площ від­чутно збільшиться (за деякими про­гнозами, до 40 %). Про­блемними є також пита­н­ня реалізації О., на тимчасово окупов. територіях аграрії змушені від­давати врожай за дуже низькими цінами, часто не можуть через веде­н­ня бо­йових дій його зі­брати та до­ставити до покупця, частину викрадають рос. окупанти й вивозять у РФ та екс­портують. Не ви­стачає насі­н­ня, добрив, обладна­н­ня для теплиць та парників, ін. засобів, потрібних для виробництва О. Див. також Овочеві культури, Овочівництво.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2022
Том ЕСУ:
24
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
75252
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
440
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 408
  • середня позиція у результатах пошуку: 8
  • переходи на сторінку: 6
  • частка переходів (для позиції 8): 49% ★★☆☆☆
Бібліографічний опис:

Овочі / О. В. Куц // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-75252.

Ovochi / O. V. Kuts // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022. – Available at: https://esu.com.ua/article-75252.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору