Олійнічук Сергій Тимофійович
ОЛІЙНІЧУ́К Сергій Тимофійович (01. 01. 1943, с. Варшиця, нині у межах м. Калинівка Хмільн. р-ну Вінницької обл.) — фахівець у галузі спиртової промисловості. Доктор технічних наук (1997). Закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості (1969). Відтоді працює в Інституті продовольчих ресурсів НААНУ (Київ): 1993–2001 — завідувач відділу біосинтезу глутамінової кислоти і ферментації меляси, водночас заступник директора з наукової роботи, 2001–12 — директор, від 2012 — завідувач відділу технології продуктів бродіння. Наукові дослідження: створення комплексних енерго- та ресурсозбережних технологій переробки цукро- та крохмалевмісної сировини на етиловий спирт, хлібопекарські дріжджі, діоксид вуглецю, кормові продукти та органомінеральні добрива; одержання цінних харчових добавок шляхом мікробіологічного синтезу; селекція та відбір нових високопродуктивних штамів.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Інноваційні технології спиртової промисловості. Теорія і практика. К., 2009 (співавт.); Економічна ефективність виробництва та використання біоетанолу в Україні // Зб. наук. пр. Вінн. аграр. університету. Сер. Екон. науки. 2012. Вип. 1; Залежність накопичення гліцеролу та зброджування гідролізатів крохмалевмісної сировини від концентрації сусла // Biotechnologia Acta. 2015. Т. 8, № 4 (співавт.); Зброджування сусла підвищеної концентрації з крохмалевмісної сировини // Продовол. ресурси: Зб. наук. пр. Інституту продовол. ресурсів НААНУ. К., 2016. № 7 (співавт.); Lignin-cellulosic biomass delignification for methylated alcohol production // Ukrainian food j. 2019. Vol. 8; The influence of nanoparticles of biogenic metals on culturing the yeast Saccharomyces сerevisiae // Food Science and Technology. 2020. Vol. 14 (співавт.).