Осипова Лариса Анатоліївна
Визначення і загальна характеристика
О́СИПОВА Лариса Анатоліївна (18. 09. 1951, ст. Анатолія Алтай. краю, РФ) — фахівець у галузі виноробства та консервування. Доктор технічних наук (2008), професор (2015). Закін. Одес. технол. інститут харчової промисловості (1976), де відтоді й працювала (згодом академія харч. технологій) на каф. технології вина та енології, пройшовши шлях від лаборанта до завідувач кафедри (2008–19), у 2019–21 — проф. цієї каф. Наукові дослідження: обґрунтування технології ефектив. перероблення виноград., фрукт.-ягід. і пряно-ароматич. рослин. сировини з отриманням вин та напоїв, збагачених біологічно актив. сполуками; оптимізація процесу кріофракціонування виноград. вин з метою отримання слабоалкогол. напоїв; експерим. визначення констант термостійкості мікроорганізмів для розроблення науково обґрунтов. параметрів пастеризації вин, слабоалкогол. та безалкогол. напоїв; наук. обґрунтування технології перероблення вторин. сировини виноробства.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Функциональные напитки. О., 2007; Качество во имя жизни. К., 2009; Дослідження процесу блочного виморожування виноградних виноматеріалів // Наук. пр. Одес. академії харч. технологій. 2009. Вип. 35, т. 1; Углеводы винограда и вина. К., 2012; Виноградарство та виноробство в Українському Причорномор’ї у контексті світових трендів // Інвестиц.-інновац. розвиток регіонів Укр. Причорномор’я. О., 2016; Хімія вина. Органічні кислоти винограду і вина. К., 2022 (усі — співавт.).