ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Клітковина

КЛІТКОВИНА  — головна складова частина оболонок рослинних клітин, що зумовлює їхню механічну щільність, міцність і еластичність. Ін. назва — целюлоза (від лат. cellula — комірка). Вміст К. у волосках насіння бавовнику становить 97–98 %, у стеблах льону — 75–90 %, у деревині — 40–50 %, соняшнику — 30–40 %. Виявлено також в організмах деяких безхребетних. За хім. будовою є полісахаридом (С5Н10О5)n, який складається з молекул β-D-глюкози, з’єднаних між собою 1,4-глікозид. зв’язками. У чистому вигляді — біла волокниста речовина без запаху і смаку, нерозчинна у воді, ефірі та спирті. У звичай. умовах стійка до дії розведених кислот, лугів і слабких окислювачів, що зумовлено її складною надмолекуляр. структурою. Кількість залишків D-глюкози в молекулі К. досягає декількох тисяч, що відповідає молекуляр. масі від 5×105 до 7×107 нативної молекули. Ці молекули D-глюкози утворюють нерозгалужені ниткоподібні ланцюги, які легко вступають у міжмолекулярну взаємодію, формуючи елементарні мікрофібрили, котрі за участі водневих зв’язків об’єднуються у великі фібрили. Останні цементуються т. зв. матриксом, який складається з ін. полімер. матеріалів — геміцелюлози, пектину й білка. Мікрофібрили є мех. основою клітин. стінок рослин, великі фібрили — деревини. Глікозидні зв’язки в молекулі К. легко гідролізуються під час дії сильних кислот, що призводить до її деструкції, внаслідок часткового гідролізу утворюється редукуючий дисахарид — целобіоза, у якій між двома залишками D-глюкози існує β-1,4-глікозид. зв’язок. В організмі К. є переважно буд. матеріалом і в обміні речовин участі майже не бере. Вона не розщеплюється звичай. ферментами кишковика ссавців (амілазою, мальтазою); на неї діють лише ферменти класу гідролаз під заг. назвою «целюлаза», що продукуються різними видами бактерій та грибів і фактично розщеплюють увесь рослин. матеріал на планеті. Продуценти целюлази як симбіонти знаходяться у рубці жуйних тварин і кишковику комах, де перетравлюють К., яку ці тварини споживають, спочатку до молекул дисахариду целобіози, а потім — D-глюкози. Важливу роль К. відіграє у травленні людини: вона не перетравлюється в кишковику, але сприяє його нормал. функціонуванню (перистальтиці), а також сорбує деякі токсини, позитивно впливаючи на їхнє виведення з організму.

Завдяки наявності в елементар. ланцюгах макромолекули вільних гідроксил. груп К. легко етерифікується й алкілується; ці реакції широко використовують у промисловості з метою отримання простих і складних ефірів. Взаємодія з концентрованими розчинами лугу (NaOH) призводить до утворення лужної К., що є проміж. стадією в отриманні її ефірів. Окислювал. деструкція К. має місце під час виробництва віскози. Унаслідок повного кислот. гідролізу К. утворюється вільна глюкоза — осн. продукт під час виробництва етанолу пром. способом. З К. виготовляють папір, картон, різні синтетичні волокна (гідратцелюлозні — віскозні, мідноаміачні; ефіроцелюлозні — ацетатні, триацетатні), плівки (целофан), пластмаси і лаки, матеріал для виробництва вибух. речовин. Природні й синтетичні волокна широко використовують у текстил. промисловості. Мікрокристалічну целюлозу застосовують як наповнювач під час виготовлення ліків, як сорбент в аналітич. і препаратив. хроматографії (ДЕАЕ-целюлоза, ТЕАЕ-целюлоза, КМ-целюлоза тощо).

Рекомендована література

  1. Целлюлоза и ее производные / Пер. с англ. Т. 1–2. Москва, 1974;
  2. Степаненко Б. Н. Химия и биохимия углеводов (полисахариды). Москва, 1978;
  3. Бочков А. Ф., Афанасьев В. А., Заиков Г. Е. Углеводы. Москва, 1980;
  4. Кучеренко М. Є., Бабенюк Ю. Д., Васильєв О. М. та ін. Біохімія. К., 2002.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2013
Том ЕСУ:
13
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
8514
Вплив статті на популяризацію знань:
165
Бібліографічний опис:

Клітковина / Р. П. Виноградова // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2013. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-8514.

Klitkovyna / R. P. Vynohradova // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2013. – Available at: https://esu.com.ua/article-8514.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору