ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Стадник Ігор Ярославович

СТА́ДНИК Ігор Ярославович (02. 04. 1956, с-ще Товсте, нині Чортківського р-ну Тернопільської обл.) — фахівець у галузі механіки та процесів й апаратів харчової промисловості. Доктор технічних наук (2013), професор (2014). Закінчив Київський технологічний інститут харчової промисловості (1983). Працював 1983–2005 на підприємствах хлібопекарської галузі: головним інженером, заступником генерального директора з виробництва Тернопільського хлібооб’єднання, головою правління ВАТ «Чортківхлібозавод»; водночас від 1997 — у Тернопільському технічному університеті: від 2013 — професор кафедри обладнання харчових технологій. Наукові дослідження: рекуперація вторинних енергетичних потоків; гідродинаміка, енерго- й масообмінні процеси взаємодії компонентів при замішуванні, змішуванні; реологічні властивості неньютонівських рідин; інтенсифікація тепло- і масообмінних процесів; використання вторинних сировинних ресурсів у хлібопекарській галузі; технології пшеничних та житньо-пшеничних сортів хлібобулочних виробів із додаванням рослинної сировини. Розроблено нову безлопатеву тістомісильну машину дискретної дії, вібродозатор сипучих матеріалів, мембранний дозатор рідких компонентів, віскозиметр для визначення в’язкості неньютонівських рідин ЛС-1, обладнання для бродіння тіста (агрегат конвеєрний). Співавтор проєкту «Міні-пекарня на колесах» та рецептур хлібобулочних виробів.

Додаткові відомості

Основні праці
Науково-технічні основи дискретної дії на компоненти при перемішуванні. Т., 2015; Технологічне обладнання для виробництва виробів з борошна. Ч. 1: Хлібопекарське виробництво: Навч. посіб. К., 2015 (співавт.); Вдосконалення технологічного процесу та обладнання для формування виробів. Т., 2019 (співавт.); Сучасні технології та енергетичні потоки при формуванні борошняних напівфабрикатів. Т., 2021 (співавт.); Прогресивні методи та засоби переробки рослинної сировини. К., 2022 (співавт.); Визначення розрахункових навантажень виробничих механізмів і машин та технологічні розрахунки виробництва борошняних виробів: Навч.-метод. посіб. Уж., 2023 (співавт.).
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2024
Том ЕСУ:
стаття має лише електронну версію
Дата опублікування статті онлайн:
Тематичний розділ сайту:
Людина
Ключове слово:
фахівець у галузі механіки та процесів й апаратів харчової промисловості
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
883348
Вплив статті на популяризацію знань:
28
Бібліографічний опис:

Стадник Ігор Ярославович / В. А. Піддубний // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2024. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-883348.

Stadnyk Ihor Yaroslavovych / V. A. Piddubnyi // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2024. – Available at: https://esu.com.ua/article-883348.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору