Грабовська Олена В’ячеславівна
Визначення і загальна характеристика
ГРАБО́ВСЬКА Олена В’ячеславівна (13. 08. 1964, смт Дніпровське Верхньодніпровського, нині с-ще Кам’янського р-ну Дніпропетровської обл.) — фахівець у галузі технологій цукристих речовин. Доктор технічних наук (2006), професор (2008). Закінчила Київський технологічний інститут харчової промисловості (1986), де від 1991 й працювала (нині Національний університет харчових технологій): професор кафедри технології цукру та полісахаридів (2006–08), завідувач кафедри фізичної і колоїдної хімії (2008–12), завідувач (2012–14), професор (2014–19) кафедри технології цукру та підготовки води; від 2019 — професор кафедри технології і організації ресторанного господарства Державного торговельно-економічного університету (Київ). Наукові дослідження: розроблення прогресивних ресурсоощадних технологій крохмалю та крохмалепродуктів, технологій полісахаридів та продуктів на їх основі; інноваційні техніки й прийоми в ресторанних технологіях.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Фізична і колоїдна хімія: Навч. посіб. К., 2017 (співавт.); Технології крохмалю і крохмалепродуктів: Навч. посіб. К., 2019; Фруктові начинки для борошняних виробів на основі модифікованого крохмалю і пектину // Товари і ринки. 2020. Т. 33, № 1 (співавт.); Використання резистентного крохмалю у технології кексів функціонального призначення // Харчова промисловість. 2021. № 30 (співавт.); Харчові технології. Ч. 2. Технологія продуктів тваринного походження: Підруч. К., 2022 (співавт.); Майонезний соус на основі аквафаби з інкапсульованим кверцетином // Товари і ринки. 2023. Т. 46, № 2 (співавт.).