ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Коблево

«КО́БЛЕВО»  — підприємство первинного та вторинного виноробства з повним циклом виробництва (від вирощування винограду до розливу вина у пляшки). Входить до групи компаній «Баядера». Розташ. у с. Ленінка Березан. р-ну Микол. обл. Засн. 1969 як радгосп-завод «Росія», що займався вирощуванням зерн. культур та винограду, а також тваринництвом. 1980–82 збудовано першу чергу винзаводу, 1984 введено в дію його другу чергу (заг. потуж. становила 20 тис. т переробки винограду у сезон). Від 1998 — ВАТ із сучас. назвою. Того ж року введено в експлуатацію цех розливу, оснащений лінією італ. фірми «Bertolaso» продуктивністю 3 тис. пляшок щогодини; 2001 розпочато випуск вермутів «Маренго»; 2003 та 2006 у цеху встановлено ще по одній лінії розливу цієї фірми продуктивністю 6 тис. пляшок щогодини кожна. 2004 проведено докорінну реконструкцію цеху переробки винограду: оснащено 4-ма італ. лініями з переробки винограду заг. потуж. 160 т щогодини; встановлено автомат. мембранні преси італ. фірми «Della Toffola» (дозволяють отримувати всі фракції соку з виноград. ягід і використовувати максимум переробленого сусла), ємності для бродіння сусла за низької температури, вертикал. ферментатори для виготовлення високоякіс. червоних вин; змонтовано 3 холодил. установки для обробки виноматеріалів холодом тощо. 2009 розпочато будівництво нового сучас. цеху розливу, що уможливить збільшення у кілька разів вироб. потужності. 2010 уведено в експлуатацію лінію розливу швед. компанії «Tetra Pak» потуж. 8 тис. упаковок щогодини. У структурі — відділ. з вирощування винограду (пл. 800 га); дочірнє підприємство «Агро-Коблево» (пл. 1876 га, займається вирощуванням винограду та ін. с.-г. культур); цех первин. виноробства (відділ. переробки винограду та виносховище на 15 млн л одночас. зберігання виноматеріалів); цех вторин. виноробства (виносховище на 4,5 млн л, відділ. обробки холодом на 640 тис. л, відділ. розливу); вироб. лаб.; мех. служба (2 котельні, каналізац.-насосна станція, зварювал. і токарна майстерні тощо). Серед осн. продукції (понад 30 найменувань) — молоді виноградні вина «Коблево», вина преміал. сегменту «Bon Vin», вина в упаковці «Tetra Pak» «Світ натуральних вин» і «Carta de vinos», а також натурал. вермути «Маренго» і «Палома», для виробництва яких використовують високоякісні виноматеріали та винно-спирт. настій натурал. трав і прянощів (в основу рецептур покладено досвід італ. і франц. виноробів). Нині «К.» випускає 2–3,5 млн од. продукції щомісяця. Щоліта організовує соц. проект «Літо в Коблево», в рамках якого проводять концерти популяр. вітчизн. виконавців, а також екскурсійно-дегустац. тури на винзавод та виноградники. Кількість працівників (2010) — 612 осіб (переважно випускники Одес. академії харч. технологій та аграр. університету, а також профіл. ВНЗів РФ та Болгарії). Кер. підприємства: Є. Савельєв (1969–73), В. Бояринов (1973–85), М. Височенко (1986–2001), В. Бабинін (2001–10), В. Козлівська (від 2010).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
13
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
8881
Вплив статті на популяризацію знань:
56
Бібліографічний опис:

Коблево / Н. А. Карпенко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2013, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-8881.

Koblevo / N. A. Karpenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2013, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-8881.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору