Сукманов Валерій Олександрович
СУКМА́НОВ Валерій Олександрович (01. 04. 1953) — фахівець у галузі механіки. Доктор технічних наук (1996), професор (2001). Заслужений діяч науки і техніки України (2012). Державна премія України в галузі науки і техніки (2013). Закінчив Донецький інститут радянської торгівлі (1975), де відтоді працював (нині Університет економіки і торгівлі): директор Інституту харчових виробництв, завідувач кафедри загальноінженерних дисциплін, директор проблемної науково-дослідної лабораторії використання високого тиску та субкритичних технологій у харчових виробництвах (1996–2014); у 2014–18 — професор кафедри технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі Полтавського університету економіки і торгівлі; від 2018 — професор кафедр інженерних технологій харчових виробництв Сумського аграрного університету, технології та обладнання переробних і харчових виробництв та харчових технологій Полтавського аграрного університету. Наукові дослідження: якість і надійність технологічного обладнання, закономірності формування й прогнозування технічного рівня та якості обладнання для механічної обробки продуктів харчування, використання високого тиску та субкритичних технологій у харчових виробництвах.
.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Повышение технического уровня и качества оборудования для механической обработки продуктов питания. Д., 1995 (співавт.); Установки для сушки жидких пищевых продуктов и пути повышения их технического уровня. Д., 2001; Сверхвысокое давление в пищевых технологиях. Состояние проблемы. Д., 2003 (співавт.); Strategia manageriala de remodelare a institutiilor de stat. Sfantu-Gheorghe, 2009 (співавт.); Інтенсифікація тепло-масообмінних процесів в харчових технологіях. К., 2011 (співавт.); Наукові аспекти використання високого тиску для виготовлення м’ясної кулінарної продукції. Д., 2014 (співавт.); Субкритична екстракція біологічно активних речовин із виноградних вичавок. К., 2019 (співавт.); Якість пшеничного хліба, збагаченого біологічно активними речовинами цибулі // Товари і ринки. 2022. № 1 (співавт.).