Євлаш Вікторія Владленівна
ЄВЛА́Ш Вікторія Владленівна (26. 10. 1964, смт Ольгинка Волноваського р-ну Донецької обл.) — біолог. Доктор технічних наук (2009), професор (2011). Закінчила Донецький університет (1983). Працює від 1991 у Харківському університеті харчування та торгівлі (від 2021 — Державний біотехнологічний університет): від 1992 — завідувач мікробіологічної лабораторії, від 2010 — професор кафедри гігієни харчування та мікробіології, від 2011 — завідувач кафедри загальної та харчової хімії, від 2015 — завідувач кафедри хімії, мікробіології та гігієни харчування. Наукові дослідження: механізми стабілізації гемового комплексу, технології створення залізовмісних дієтичних добавок із крові великої рогатої худоби; методи аналізу харчових продуктів (антиоксидантна активність, вітамін С у багатокомпонентних харчових системах, гемове залізо).
Додаткові відомості
- Основні праці
- Основи фізіології та гігієни харчування. С., 2009; Харчова хімія: Навч. посіб. Х., 2012; Нутриціологія: Підруч. Х., 2013; Ідентифікація пластмас: Підруч. Х., 2014; Наукові аспекти формування якості дієтичних добавок, що містять гемове залізо, та кондитерських виробів із їх використанням. Х., 2015; Фізіологічні аспекти оцінки якості продуктів: Навч. посіб. Х., 2017 (співавтор); Обґрунтування рецептурного складу хліба пшеничного з додаванням напівфабрикату «маса для формування» // Наук. пр. Нац. університету харч. технологій. 2019. Т. 25, № 6 (співавтор); Удосконалення технології печива пісочного з використанням лляного борошна // Прогресивні техніка та технології харч. вироб-в ресторан. господарства і торгівлі. 2021. Вип. 1 (співавтор).