Бірта Габріелла Олександрівна
БІ́РТА Габріелла Олександрівна (28. 05. 1970, м. Берегове Закарпатської обл.) — фахівець у галузі біотехнологій. Доктор сільськогосподарських наук (2010), професор (2014). Закінчила Полтавський сільськогосподарський інститут за спеціальністю «зоотехнія» (1993), Харківську зооветеринарну академію за спеціальністю «біотехнології та біоінженерія» і Полтавський університет економіки і торгівлі за спеціальністю «підприємництво, торгівля та біржова діяльність» (обидва — 2021). Від 1996 працювала в Інституті свинарства УААН (Полтава); від 2004 — у Полтавському університеті економіки і торгівлі: від 2010 — завідувач кафедри товарознавства продовольчих товарів, від 2017 — завідувач кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи. Наукові дослідження: вплив сировини рослинного і тваринного походження на формування показників якості товарів, органічне виробництво в сільськогосподарських підприємствах України та виготовлення еко-продукції.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Розвиток галузі свинарства на сучасному етапі. Товарознавча характеристика м’яса свинини за напрямами продуктивності. 2006; Товарознавча характеристика продуктів забою свинини. 2011; Основи конярства та товарознавча характеристика сировини. 2012; Продуктивні якості свиней полтавської м’ясної породи. 2019 (співавт.); Вплив генно-модифікованих організмів на якість та безпечність продовольчої сировини // Якість та безпечність продукції у внутр. і зовн. торгівлі й торг. підприємництво: сучасні вектори розвитку і перспективи. 2021 (співавт.); усі — Полтава.