Ніжинський консервний завод — Енциклопедія Сучасної України

Ніжинський консервний завод

НІ́ЖИНСЬКИЙ КОНСЕ́РВНИЙ ЗАВО́Д – підприємство харчової промисловості. Засн. 1927 у м. Ніжин (нині Черніг. обл.) як засолювал. пункт «Червоний Жовтень», до якого згодом приєднано ще два таких пункти й перейм. у засолювал. з-д. Майже всю роботу із соління овочів виконували вручну. 1930 збудовано бондарну майстерню та організовано 5 засолювал. пунктів у навколиш. селах. У роки 2-ї світ. вій­ни підпр-во зруйновано, його відбудову розпочато після визволення міста 1943. У наступ. році на з-ді одержано першу продукцію, 1946–60 його реконструйовано, зокрема збудовано теплоелектроцентраль, холодильник для зберігання солоних огірків, асфальтов. ферментац. майданчик та очисні споруди для каналізац. вод. Від 1952, окрім засолювання огірків у діжках, почали виробляти й консерви, переважно консервов. й маринов. огірки в скляних банках. 1956 організовано Носів. філію підпр-ва (Черніг. обл.) із засолювання огірків та квашення капусти; 1957 – тарний цех. 1960 засолювал. з-д перейм. на консервний. Після приєднання до нього 1962 Крутян. овочесушил. з-ду та Лосинів. бази (обидва – Ніжин. р-ну) із заготівлі тютюну, де було організовано філію з-ду, утвор. Ніжин. консерв. комбінат. У його складі – центр. з-д (консервно-засолювал., фабрикат., бляшанобанк., тарний цехи тощо) та філії. Осн. продукція: плодоовоч. консерви, сухі, солоні й квашені овочі. Значно розширено асортимент продукції (1960 – 14, 1970 – 27 видів). На комбінаті вперше в Україні освоєно виготовлення смородини подрібненої із цукром, соку чорної смородини з м'якушем, салату «Ніжинський», маринов. яблук із перцем тощо. Механізовано різання огірків для виготовлення салатів, оформлення готової продукції фабрикат. цеху, подавання склотари з мийного відділ. до лінії розфасовування, розвантаження, транспортування та зберігання овочів тощо. 1969 на підпр-ві вироблено 17 019 тис. умов. банок консервів, 7683 т солоних і квашених овочів (1960 – 8065 тис. умов. банок і 7591 т солоних і квашених овочів). 1974 на базі комбінату створ. Ніжин. вироб.-аграрне об'єднання консерв. пром-сті, до складу якого 1980 входили центр. з-д, філії і 2 радгоспи. У 1970-і рр. осн. продукцією підпр-ва були консервов. ніжин. огірки, вирощені з оригін. сорту, та ін. овоч. консерви. До асортименту входили плодоовоч. консерви (зокрема традиційні ніжин. огірки), а також солені, квашені овочі та фрукт. соки. У серед. 1980-х рр. щорічні обсяги вироб-ва комбінату складали 3 млн банок маринов., 30 тис. банок консервов. та 10 тис. т солених огірків. Продукцію реалізовували на всій тер. СРСР та експортували до Німеччини, Великої Британії, Бельгії, Франції, Фінляндії, Ємену. У серед. 1990-х рр. у результаті приватизації утвор. ЗАТ, у 2000-х рр. – ПАТ «Н. к. з.». Від 2000 – у складі компанії «Fozzy Group». Нині з-д – найвідоміший виробник консервов. плодоовоч. продукції в Україні й один із лідерів галузі: понад 7000 га влас. посів. площ у Черніг., Херсон. та Закарп. областях; щороку переробляє бл. 12 тис. т овочів. Підпр-во оснащене сучас. устаткуванням з Угорщини, Німеччини, Італії, Болгарії та України: по дві лінії для маринадів і салатів, по одній для ікри та соку, 3 лінії для засолювання і 2 лінії для пакування солінь та салатів; має власну сучасну лаб. мікробіол. та фіз.-хім. контролю. В асортименті – понад 40 найменувань товарів під торг. маркою «Ніжин» (серед яких – овоч. закуски, салати, гарніри, ікри, маринади, соуси, сік), бл. 60 найменувань продукції у вакуум. упаковці торг. марки «Грінвіль» (соління з огірків і томатів, квашена та мор. капуста, салати по-корейськи тощо). Продукцію, що здобула численні нагороди на міжнар. конкурсах та виставках, експортують до понад 20-ти країн світу, зокрема США, Німеччини, Швеції, Великої Британії, Чехії, Ізраїлю, Канади, Азербайджану, Білорусі, Молдови, країн Балтії. Кількість працівників (2020) – бл. 300 штат. та 200 сезонних. Дир. – В. Крохмаль (від 2018).

Г. В. Самойленко

Статтю оновлено: 2021

Покликання на статтю
Г. В. Самойленко . Ніжинський консервний завод // Енциклопедія Сучасної України: електронна версія [веб-сайт] / гол. редкол.: І.М. Дзюба, А.І. Жуковський, М.Г. Железняк та ін.; НАН України, НТШ. Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2021. URL: https://esu.com.ua/search_articles.php?id=74129 (дата звернення: 23.10.2021)