Розмір шрифту

A

Ніжинський консервний завод

НІ́ЖИНСЬКИЙ КОНСЕ́РВНИЙ ЗАВО́Д — під­приємство харчової промисловості. Засн. 1927 у м. Ніжин (нині Черніг. обл.) як засолювал. пункт «Червоний Жовтень», до якого згодом при­єд­нано ще два таких пункти й перейм. у засолювал. завод. Майже всю роботу із солі­н­ня овочів виконували вручну. 1930 збудовано бондарну майстерню та організовано 5 засолювал. пунктів у навколиш. селах. У роки 2-ї світової вій­ни під­приємство зруйновано, його від­будову роз­почато після визволе­н­ня міста 1943. У на­ступ. році на заводі одержано першу продукцію, 1946–60 його реконстру­йовано, зокрема збудовано тепло­електроцентраль, холодильник для зберіга­н­ня солоних огірків, асфальтов. ферментац. май­данчик та очисні споруди для ка­налізац. вод. Від 1952, окрім засолюва­н­ня огірків у діжках, почали виробляти й консерви, пере­важно консервов. й маринов. огірки в скляних банках. 1956 організовано Носів. філію під­приємства (Черніг. обл.) із засолюва­н­ня огірків та кваше­н­ня капусти; 1957 — тарний цех. 1960 засолювал. завод перейм. на консервний. Після при­єд­на­н­ня до нього 1962 Крутян. овочесушил. заводу та Лосинів. бази (обидва — Ніжин. р-ну) із заготівлі тютюну, де було організовано філію заводу, утвор. Ніжин. консерв. комбінат. У його складі — центр. завод (консервно-засолювал., фабрикат., бляшанобанк., тарний цехи тощо) та філії. Осн. продукція: плодоовоч. консерви, сухі, солоні й квашені овочі. Значно роз­ширено асортимент продукції (1960 — 14, 1970 — 27 видів). На комбінаті вперше в Україні освоєно виготовле­н­ня смородини по­дрібненої із цукром, соку чорної смородини з мʼякушем, салату «Ніжинський», маринов. яблук із перцем тощо. Механізовано різа­н­ня огірків для виготовле­н­ня салатів, оформле­н­ня готової продукції фабрикат. цеху, подава­н­ня склотари з мийного від­діл. до лінії роз­фасовува­н­ня, роз­вантаже­н­ня, транс­портува­н­ня та зберіга­н­ня овочів тощо. 1969 на під­приємстві вироблено 17 019 тис. умов. банок консервів, 7683 т солоних і квашених овочів (1960 — 8065 тис. умов. банок і 7591 т солоних і квашених овочів). 1974 на базі комбінату створ. Ніжин. вироб.-аграрне обʼ­єд­на­н­ня консерв. промисловості, до складу якого 1980 входили центр. завод, філії і 2 радгоспи. У 1970-і рр. осн. продукцією під­приємства були консервов. ніжин. огірки, вирощені з оригін. сорту, та ін. овоч. консерви. До асортименту входили плодоовоч. консерви (зокрема традиційні ніжин. огірки), а також солені, квашені овочі та фрукт. соки. У серед. 1980-х рр. щорічні обсяги виробництва комбінату складали 3 млн банок маринов., 30 тис. банок консервов. та 10 тис. т солених огірків. Продукцію реалізовували на всій тер. СРСР та екс­портували до Німеч­чини, Великої Британії, Бельгії, Франції, Фінляндії, Ємену. У серед. 1990-х рр. у результаті приватизації утвор. ЗАТ, у 2000-х рр. — ПАТ «Н. к. з.». Від 2000 — у складі компанії «Fozzy Group». Нині завод — найві­доміший виробник консервов. плодоовоч. продукції в Україні й один із лідерів галузі: понад 7000 га влас. посів. площ у Черніг., Херсон. та Закарп. областях; щороку пере­робляє бл. 12 тис. т овочів. Підпр-во оснащене сучас. устаткува­н­ням з Угорщини, Німеч­чини, Італії, Болгарії та України: по дві лінії для маринадів і салатів, по одній для ікри та соку, 3 лінії для засолюва­н­ня і 2 лінії для пакува­н­ня солінь та салатів; має власну сучасну лаб. мікробіол. та фіз.-хім. контролю. В асортименті — понад 40 найменувань товарів під торг. маркою «Ніжин» (серед яких — овоч. закуски, салати, гарніри, ікри, маринади, соуси, сік), бл. 60 найменувань продукції у вакуум. упаковці торг. марки «Грінвіль» (солі­н­ня з огірків і томатів, квашена та мор. капуста, салати по-корейськи тощо). Продукцію, що здобула числен­ні нагороди на між­нар. конкурсах та ви­ставках, екс­портують до понад 20-ти країн світу, зокрема США, Німеч­чини, Швеції, Великої Британії, Чехії, Ізраїлю, Канади, Азербайджану, Білорусі, Молдови, країн Балтії. Кількість працівників (2020) — бл. 300 штат. та 200 сезон­них. Директор — В. Крохмаль (від 2018).

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2021
Том ЕСУ:
23
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
74129
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
104
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 8
  • середня позиція у результатах пошуку: 12
  • переходи на сторінку: 2
  • частка переходів (для позиції 12):
Бібліографічний опис:

Ніжинський консервний завод / Г. В. Самойленко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2021. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-74129.

Nizhynskyi konservnyi zavod / H. V. Samoilenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2021. – Available at: https://esu.com.ua/article-74129.

Завантажити бібліографічний опис

Барський спиртовий комбінат
Підприємcтва  |  Том 2  |  2023
В. В. Яворський
Глобинський Цукрокомбінат
Підприємcтва  |  Том 5  |  2006
А. І. Шушківський
Золотоніський лікеро-горілчаний завод Златогор
Підприємcтва  |  Том 10  |  2010
П. О. Олексієнко
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору