ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Калійні добрива

КАЛІ́ЙНІ ДО́БРИВА  — мінеральні речовини, які містять калій — один із основних елементів живлення рослин. Виготовляють із природ. калій. руд, переважно сильвініту (KCl·NaCl), каїніту (KCl·MgSO4·3H2O) і карналіту (KCl·MgCl2·6H2O). К. д. поділяють на сирі, концентровані та змішані. Сирі К. д. отримують за допомогою мех. перероблення калій. руд. Найпоширенішими серед них є сильвініт (12–15 % К2О) і каїніт (10 % К2О). Концентровані К. д. одержують у результаті хім., термодинам. та ін. пром. способів оброблення калій. руд. Найбільш концентрованим є калій хлористий (KCl) — 57–60 % К2О. Виготовляють його з сильвініт. і карналіт. руд. До концентрованих К. д. належать також калійхлористий електроліт (KCl з домішками NaCl і MgCl2 — 45,5 % К2О) — побіч. продукт виробництва магнію, сульфат калію (K2SO4 — 48–54 % К2О), що є продуктом комплекс. оброблення лангбейніт. руд. Цінними безхлор. К. д. є калімагнезія (K2SO4 ·MgSO4 — 28 % К2О і 8 % MgO), яку отримують із шеніту, та калімаг — збагачений каїніт (K2SO4 ·2MgSO4 — 18–20 % К2О і 8–9 % MgO). До змішаних К. д. належать калійні солі (KCl + NaCl) + KCl — 40 % К2О, 20 % Na2О, 50 % Cl), які виробляють шляхом мех. змішування сильвініту з калієм хлористим. Значну кількість калію містять побут. і пром. відходи: цемент. пил (10–15 % К2О), деревний попіл (15 % К2О у сполуці К2СО3), соняшникова зола (49 % К2О).

Вироб-во простих К. д. в Україні майже припинено (за винятком сульфату калію, який виготовляють для експорту). Калій міститься переважно у склад. мінерал. добривах (суперагро, нітроамофоска, селітра калієва). Для виробництва суперагро і нітроамофоски використовують імпорт. калій хлористий (60–70 тис. т К2О). Потреба К. д. для аграр. виробництва України становить 700–800 тис. т К2О. Найбільші у світі виробники цього виду добрив (млн т): Канада — 9,6; РФ — 9,2; Білорусь — 5,5; США — 4,9; Німеччина — 2,8. Значні поклади калій. руд (калійно-магнієвих полімінералів) наявні в прикарп. регіоні, що дає можливість виробляти в Україні цінні сульфатні калійно-магнієві добрива. Високу ефективність К. д. мають на ґрунтах Полісся (дерново-підзолисті, дернові, дерново-карбонатні, торф’яники), на опідзолених ґрунтах Лісостепу та ін. ґрунтах легкого гранулометрич. складу. С.-г. культури по-різному реагують на К. д. Серед калієфільних культур — буряк, ріпак, соняшник, льон, силосні, багаторічні трави, капуста та ін. Хлорбоязливими культурами є тютюн, картопля, зернобобові, гречка, ефіроолійні, виноградники та цитрусові. Для їхнього вирощування застосовують безхлорні К. д. Під зерн. культури (пшениця, ячмінь, кукурудза) використовують різні форми К. д. Середня норма для більшості культур становить 45–60 кг/га, для калієфільних — 90–120 кг/га К2О. Окупність 1 кг К2О приростом урожаю озимої пшениці у зоні Полісся — 4–6 кг, Лісостепу — 2–4 кг, Степу — 1–2 кг зерна. На Пд. України К. д. неефективні через високий вміст калію в ґрунтах степ. зони. К. д. позитивно впливають на якість продукції: в коренеплодах збільшується вміст цукру, в бульбах картоплі — крохмалю, в корм. рослинах — протеїну. Вони сприяють підвищенню гідрофільності рослин, стійкості стебел, захищають рослини від ранньої весняної посухи, позитивно впливають на зимостійкість озимих культур.

Рекомендована література

  1. Носко Б. С., Лисовой Н. В., Столяр В. М. Калий в почвах Украины и эффективность калийных удобрений. Москва, 1995;
  2. Городній М. М. Агрохімія. К., 2008;
  3. Господаренко Г. М. Агрохімія. К., 2010;
  4. Добрива: Довід. Х., 2011.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2012
Том ЕСУ:
12
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
10566
Вплив статті на популяризацію знань:
106
Бібліографічний опис:

Калійні добрива / М. В. Лісовий // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2012. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-10566.

Kaliini dobryva / M. V. Lisovyi // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2012. – Available at: https://esu.com.ua/article-10566.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору