Кашурін Олексій Миколайович
Визначення і загальна характеристика
КАШУ́РІН Олексій Миколайович (03. 10. 1948, м. Лукоянов Нижньоновгород. обл., РФ) — фахівець у галузях харчової промисловості та теплоенергетики. Доктор технічних наук (1988), професор (1990). Закін. Київ. політех. інститут (1973). Працював 1976–89 у Київ. технол. інституті харчової промисловості: від 1988 — доцент кафедри машин та апаратів харч. вироб-в; 1989–90 — в. о. заст. дир., 2004–08 — завідувач відділу композиц. матеріалів Інституту тех. теплофізики НАНУ; 1991–97 — директор інж. центру «Сушка» НАНУ; 1997–99 — директор, від 2008 — ген. дир. ТОВ «СП Д. М. В.»; 1999–2004 — експерт служби Першого віце-прем’єра КМ України (усі — Київ). Розробляє методи підвищення ефективності тепломасообмін. процесів у дисперс. системах. Дослідив кінетику та отримав модель сушки одиноч. зерна, елементар. і високого шару зерн. продуктів; визначив механізм утворення та шляхи зменшення канцероген. речовин у харч. продуктах при їх сушінні й термообробленні; розробив комплекс тепломасообмін. устаткування оброблення сировини для харч., фармацевт. та вугіл. пром-стей.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Совершенствование переработки сырья для производства безалкогольных напитков. К., 1987; Энергосберегающая технология производства солода // ПТ. 2001. № 6; Дискретно-импульсный ввод энергии в технологии бродильных производств // Там само. 2003. № 4; Новые строительные изделия на основе высокопрочного гипса // Наука та інновації. 2005. № 6 (усі — співавт.).