Розмір шрифту

A

Інкерманський завод марочних вин

ІНКЕРМА́НСЬКИЙ ЗАВО́Д МА́РОЧНИХ ВИ́Н — під­приємство харчової промисловості. Засн. 1961 на базі під­зем. штолень на околицях Севастополя у м. Інкерман (АР Крим). Перший декалітр сухого вина приготовлений 1963, а першою фірм. маркою стало сухе біле марочне вино «Ркацителі Інкерманське». 1967 уведено в дію 2-у чергу вироб. під­зем. приміщень — цех витримки міцних і десерт. вин (найбільший в Україні), завдяки чому заг. площа вин­них під­валів досягла 5,5 га. Одночасне зберіга­н­ня вин і виноматеріалів заводу складає 1,78 млн дал, при цьому частка дубової тари — 60 %. У 1980-х рр. на під­приємстві організовано унікал. н.-д. лаб. для ви­вче­н­ня складу вина й створе­н­ня нових марок. У структурі під­приємства — 2 цехи витримки та цех роз­ливу виноматеріалів, вироб. лаб., тарний та готової продукції склади, ремонтно-екс­плуатац., ремонтно-мех. та транс­порт. цехи тощо. Нині асортимент торг. марки «Інкерман» нараховує 35 найменувань високо­якіс. вин — сухих, напів­сухих, напів­солодких, міцних і десертних. З-д випускає марочні сухі («Аліготе Кримське», «Ркацителі Інкерманське», «Перлина Інкерману», «Рислінг Алькадар», «Рислінг Кримський», «Совіньон Кримський», «Каберне Кримське», «Каберне Качинське»), міцні («Севастополь», «Портвейн Білий Кримський», «Портвейн Червоний Кримський») та десертні («Старий нектар», «Талісман», «Таємниця Херсонесу»); столові сухі («Ко-кур Качинський», «Шардоне Качинське», «Кримський Едельвейс», «Гераклея», «Ба­стардо Старий Крим», «Мерло-Каберне», «Мерло Качинське», «Рубін Херсонесу»), напів­сухі («Мускат Осипенко», «Мускат Інкерману Білий», «Інкерман Біле», «Мускат Інкерману», «Інкерман Червоне»), напів­солодкі («Легенда Інкерману», «Древній Херсонес»); ординарні міцні («Портвейн Білий Ахтіар») та десертні («Сонце в бокалі», «Мускат Херсонесу», «Кагор Український»); колекцію молодих вин («Совіньон Сортовий», «Каберне Сортове», «Шато Блан», «Шато Руж», «Мускат Качинський», «Піно Нуар Кримський»). 1990 Між­нар. організація вино­граду й вина (Париж) ви­знала завод одним із кращих винороб. під­приємств світу. Від 2005 — у складі Першого нац. винороб. холдингу, що обʼ­єд­нує також понад 20 госп-в з вирощува­н­ня та пере­робки вино­граду. 2009 обсяги виробництва склали 13,3 млн пляшок, частка у заг.-укр. обсязі — 12,5 %. Продукція заводу на між­нар. конкурсах і ви­ставках у період 1965–2007 отримала 16 кубків Ґран-Прі, 130 золотих, 60 срібних і 11 бронз. нагород, кубок «Лідер Року 2004», нагороду «Зірка якості 2004», знак «100 кращих товарів року 2004»; «Золотий Грифон-2005», «Золотий Грифон-2007» (вина торг. марки «Інкерман» отримали всі вищі нагороди). Підпр-во екс­портує продукцію пере­важно в РФ (бл. 25 %), а також у США, Німеч­чину, Польщу. Загалом протягом 2005–09 екс­портовано 11,8 млн пляшок вина. Кількість працівників (2009) — 325 осіб. Кер. заводу: Л. Тільк (1961–74), А. Філіпов (1974–2004), О. Моісейкін (від 2004).

Є. М. Сеган

Додаткові відомості

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
11
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
12306
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
58
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Інкерманський завод марочних вин / Є. М. Сеган // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2011, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-12306.

Inkermanskyi zavod marochnykh vyn / Ye. M. Sehan // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2011, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-12306.

Завантажити бібліографічний опис

Барський спиртовий комбінат
Підприємcтва  |  Том 2  |  2023
В. В. Яворський
Глобинський Цукрокомбінат
Підприємcтва  |  Том 5  |  2006
А. І. Шушківський
Золотоніський лікеро-горілчаний завод Златогор
Підприємcтва  |  Том 10  |  2010
П. О. Олексієнко
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору