Загоруйко Віктор Опанасович
ЗАГОРУ́ЙКО Віктор Опанасович (23. 04. 1951, м. Красний Луч Ворошиловгр., нині Луган. обл.) – фахівець у галузі виноробства. Доктор технічних наук (1991), професор (1995), член-кореспондент УААН (2002). Заслужений діяч науки і техніки України (2006). Державна премія України в галузі науки і техніки (1992). Закін. Одес. технол. інститут харчової промисловості (1974). Працював на виробництві. Від 1978 – в Інституті винограду і вина «Магарач» УААН (м. Ялта, АР Крим): від 1991 – завідувач відділу технології виноробства, від 2001 – заступник директора з наукової роботи по виноробству. Розвиває напрям у харч. та винороб. пром-стях, пов’яз. з освітленням вихід. сировини й стабілізацією соків і вин шляхом використання чистих природ. матеріалів та методів седиментації й флотації. Запропонував класифікацію виноград. вин. Розробляє технології виготовлення натурал. напоїв, зокрема для дит. і дієт. харчування, з застосуванням ДНК- та нанотехнологій.
Пр.: Опыт применения препаратов диоксида кремния в технологии виноделия. Ялта, 1988; Теоретические и практические разработки научно обоснованной классификации виноградных вин // Виноградарство и виноделие. 1995. № 1; Нормы и правила рынка вина Европейского Союза (Директивы и постановления). К., 2003; Технологические правила виноделия: В 2 т. Сф., 2006 (усі – співавт.).
Н. А. Якушина
Основні праці
Опыт применения препаратов диоксида кремния в технологии виноделия. Ялта, 1988; Теоретические и практические разработки научно обоснованной классификации виноградных вин // Виноградарство и виноделие. 1995. № 1; Нормы и правила рынка вина Европейского Союза (Директивы и постановления). К., 2003; Технологические правила виноделия: В 2 т. Сф., 2006 (усі – співавт.).