ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Зернобобові культури

ЗЕРНОБОБО́ВІ КУЛЬТУ́РИ  — група культурних рослин, які вирощують для отримання продовольчого та кормового зерна, збагаченого білком. Об’єднані в бл. 60 видів, 17 родин. Серед них — горох, вика, соя, квасоля, боби, чина, нут, сочевиця, люпин, арахіс, лобія. Зерно цих культур залежно від сорту й умов вирощування має знач. вміст рослин. білк. речовин (горох — 22–34 %, арахіс — 24–30 %, соя — 24–45 %, вика — 26–35 %, боби — 28–35 %, люпин — 28–61 %), до складу яких входять цінні амінокислоти — лізин, триптофан, метіонін, цистин та ін. Важливе значення мають також клітковина та олія, вітаміни груп С, В, А, наявні в зерні більшості З. к. Споживають З. к. у вигляді стиглого і недостиглого (зелений горошок) насіння, крупів, борошна, соусів; використовують у консерв. виробництві та як сировину в харчової промисловості. Вирощують їх також з метою одержання високобілк. кормів для тваринництва (дерть, комбікорм, зелена маса, трав’яне борошно, сіно, силос, монокорм); вони мають і тех. значення, зокрема вироблений на їхній основі високоякіс. казеїновий клей застосовують у фанерній, авіац., текстил. та ін. галузях промисловості. Насіння конвалії та білок квасолі використовують у медицині. Здатність З. к. збагачувати ґрунт азотом завдяки розвитку на їхньому корінні бульбочкових бактерій, що зв’язують азот повітря, надає їм великого агротех. значення (підвищують родючість, поліпшують структуру ґрунту, позитивно впливають на його водний та пожив. режими).

У світ. землеробстві найпоширенішими серед З. к. є соя (США, Китай, Корея, РФ, Індонезія), горох (Азія, Європа), сочевиця, чина, боби (країни Середземномор’я, Індія, Афганістан, Арґентина), квасоля (Азія, Європа, Америка), нут (переважно в Індії). В Україні станом на 2000 З. к. займали пл. 383,2 тис. га, 2009 — 354,9 тис. га; валові збори становили, відповідно, 652,0 і 622,2 тис. т. Селекцію З. к. здійснюють установи УААН: Луган. інститут агропром. виробництва, Селекц.-генет. інститут (Одеса), Інститути рослинництва (Харків), кормів (Вінниця), Красногр. дослідна станція Інституту зерн. господарства (Харків. обл.), Уладово-Люлинец. дослідно-селекц. станція Інституту цукр. буряків (с. Жовтневе Калинів. р-ну Вінн. обл.), а також Полтав. аграрна академія. Серед вчених, які працюють над проблемами вирощування З. к., — С. Чорнобривенко, А. Бабич, А. Шевченко, М. Чекалін, А. Клиша.

Рекомендована література

  1. Чернобривенко С. И. Селекция зернобобовых культур на Украине // СиС. 1965. № 1;
  2. Чекалин Н. М., Корсаков Н. И., Варлахов М. Д. Селекция зернобобовых культур. Москва, 1981;
  3. Зернобобові культури в інтенсивному землеробстві. К., 1990;
  4. Бабич А. О. Сучасне виробництво і використання сої. К., 1993;
  5. Бабич А., Омер Р., Побережна А. Соя і соєвий шрот в годівлі тварин, птиці і риби. К., 2000;
  6. Чекалин Н. М. Генетические основы селекции зернобобовых культур на устойчивость к патогенам. П., 2003.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2010
Том ЕСУ:
10
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
16045
Вплив статті на популяризацію знань:
254
Бібліографічний опис:

Зернобобові культури / Н. А. Боденко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2010. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-16045.

Zernobobovi kultury / N. A. Bodenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2010. – Available at: https://esu.com.ua/article-16045.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору