Волинська м’ясна порода великої рогатої худоби
Визначення і загальна характеристика
ВОЛИ́НСЬКА М’ЯСНА́ ПОРО́ДА ВЕЛИ́КОЇ РОГА́ТОЇ ХУДО́БИ — порода великої рогатої худоби м’ясного напряму. Виведена у Волинському інституті агропромислового виробництва УААН методом складного відтворювал. схрещування чорно-рябої і, частково, червоної польської худоби з плідниками абердин-ангуської, герефордської і лімузинської порід. Апробовано 1994. Автори породи — Т. Янко, С. Тулайдан, В. Потапчук, В. Буркат, М. Зубець та ін. Генеалог. структура представлена 6-ма лініями та 24-ма родинами. Порода знач. мірою гетерогенна, з високою мінливістю. Жива маса дорослих бугаїв становить 950– 1050 кг, корів — 500–550 кг, телят при народженні — 28–32 кг. Бички у 18-місяч. віці досягають 550– 600 кг, забійний вихід — 62– 65 %. При породовипробуванні тварини досягли середньодобових приростів 1391 г. У тварин міцний тип конституції, пропорційна будова тіла, широкий і округлий, дещо видовжений тулуб, добре розвинена мускулатура. Масть переважно червона. Породу характеризує висока відтворювал. здатність, легкість отелень, пристосованість до природноклімат. умов зх. регіону України. Нараховує понад 5 тис. голів, з них бл. 2 тис. корів. Розводять переважно у Волин. та Рівнен. обл.