Розмір шрифту

A

Вегетаріанство

ВЕГЕТАРІА́НСТВО (від лат. vegetabilis — рослин­ний) — система харчува­н­ня, яка виключає або обмежує вжива­н­ня продуктів тварин­ного походже­н­ня. Належить до найдавніших видів альтернативного харчува­н­ня людини. Роз­різняють веганство — вжива­н­ня лише рослин. їжі; лактовегетаріанство — рослин. та молоч. продуктів; лактоововегетаріанство — рослин., молоч. продуктів та яєць. Крім цього, виділяють напів­вегетаріан. харчува­н­ня з ужива­н­ням всіх рослин. продуктів, яєць, молока та риби.

Мотивами В. є морально-етичні, релігійно-обрядові та мед. принципи. До 1-ї пол. 20 ст. прихильники В. керувались здебільшого морально-етичними та реліг. по­глядами. Сучасне ставле­н­ня до В. включає також мед. аспекти, суть яких зводиться до того, що пере­важна більшість вегетаріанців мають нормальну масу тіла, нижчий артеріал. тиск, рідше хворіють на цукровий діабет, атеро­склероз, подагру, закрепи. Позитивні аспекти В. зумовлені тим, що рослин­на їжа багата на клітковину, ферменти, фітонциди, орган. кислоти, солі калію, аскорбінову кислоту, біо­флавоноїди. Рослин­ні жири не містять холестерину, багаті на вітамін Е, поліненасичені жирні кислоти, а вуглеводи пред­ставлені крохмалем, який не призводить до гіперглікемії. Разом з тим, В. має низку недоліків, особливо веганство, при якому складно забезпечити організм повноцін­ним білком, залізом, цинком, ціанкобаламіном. Особливо небезпечним В. є для дітей, організм яких потребує до­статньої для забезпече­н­ня росту і роз­витку кількості білкового пластич. матеріалу. Для поповне­н­ня організму необхідними компонентами харч. раціону вегетаріанця обʼєм їжі повинен бути більшим, що може створювати навантаже­н­ня на органи травле­н­ня. Ві­домо, що шлунк.-кишк. тракт людини не містить ферментів для пере­травле­н­ня рослин. клітковини. Якщо дорослий організм може адаптуватись до В. і функціонувати без виражених порушень, то для дітей, під­літків, вагітних жінок та матерів-годувальниць, а також для осіб, які інтенсивно за­ймаються спортом та важкою фіз. діяльністю, В. категорично протипоказане. В. протипоказане також при імунодефіцитних станах, важких інфекціях, туберкульозі, опіках, травмах, залізодефіцитній анемії та ін. Лактоововегетаріанство мало від­різняється від змішаного харчува­н­ня і при до­статньому вживан­ні молоч. продуктів та яєць може забезпечити організм людини амінокислотами та ін. необхідними інгредієнтами.

Літ.: Гурвич М. М. Диетология для всех. Москва, 1992; E. Erhard, L. Ziegler, J. Filler, Jr. Editors. Present Knowledge in Nutrition. Washington, 1996; Воробьев Р. И. Питание: мифы и реальность. Москва, 1997; Ванханен В. В., Ванханен В. Д. Питание здорового и больного человека. Д., 2002.

Г. А. Анохіна

Додаткові відомості

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2005
Том ЕСУ:
4
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
32602
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
124
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Вегетаріанство / Г. А. Анохіна // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2005. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-32602.

Vehetarianstvo / H. A. Anokhina // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2005. – Available at: https://esu.com.ua/article-32602.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору