Бура Карпатська худоба
Визначення і загальна характеристика
БУ́РА КАРПА́ТСЬКА ХУДО́БА — молочно-м’ясна порода великої рогатої худоби. Виведена в Закарпатті у 1-й пол. 20 ст. шляхом схрещування місц. відрідь худоби «рижка» та «мокань» з бурими альпій. породами (монтафонська, черноґська, швіцька, альгауська). Апробовано 1972. Тварини цієї породи мають пропорц. будову тіла й міцну конституцію. Масть від темно- до світло-бурої, носове дзеркало темне. Виокремлюють 2 типи тварин: гірський — менші на зріст, більш широкотілі, низинний — більші на зріст, менш широкотілі, переважають у масі. Середня жива маса корів 490– 520 кг, бугаїв — 800–900 кг і більше. Молочна продуктивність 4000–4500 кг на рік, жирномолочність — бл. 3,7 %. Розводять в господарствах Закарп. та частково Івано-Фр. обл. Порода має 30 високопродуктив. родин, 10 ліній та спорідн. груп.