Ампелотерапія
АМПЕЛОТЕРАПІ́Я (від грец. ἀμπελος — виноград і терапія) — виноградолікування, використання свіжого винограду та його соку для лікування різних захворювань. А. — один з методів дієтотерапії, що застосовується у комплексі з медикаментоз. та ін. видами лікування. Про дієтич. та терапевт. властивості винограду писали Гіппократ та його учень Асклепіад, а також Пліній, Цельс, Авреллон, Абу Бакр ар-Разі, тібет. лікарі, які використовували виноград при захворюваннях легень, лихоманках. Авіценна рекомендував страви з недозрілого винограду хворим з памороч. станом, при інфекц. захворюваннях, зокрема чумі. Нині А. практикується особливо у тих країнах, де поширені іслам, буддизм, а також вегетаріанство, серед них Єгипет, Сирія, Аравія, Іран, Ірак, Азербайджан, країни Серед. Азії, Афганістан, Індія, Грузія, Вірменія, Молдова та ін. А. широко застосовують на курортах Пд. узбережжя Криму та ін. чорномор. курортах України. У Рос. імперії вперше питання застосування винограду та його соку з лікув. метою розглянув В. Дмитрієв у праці «Лечение виноградом в Ялте, на Южном берегу Крыма» (Москва, 1878). Хім. та фізіол. дослідження підтвердили лікув. властивості цих продуктів, заклавши наук.-теор. основи А. У 20-х рр. група лікарів під керівництвом А. Дяконова розробила та запровадила у практику санатор. лікування на Пд. березі Криму, зокрема в Ялті, осн. методи застосування А. Виноград містить глюкозу, фруктозу та ін. прості легкозасвоювані цукри, різні орган. кислоти (яблучну, винну, кремнієву, лимонну, янтарну, галлову, мурашину, щавлеву, саліцилову, пектинову), мінеральні та дубильні речовини, мікроелементи, вітамін С, вітаміни групи В, провітамін А (каротин), біофлавоноїди, деякі ферменти (інвертазу, протеазу, пектиназу та ін.), фітонциди, сполуки калію, кальцію, заліза і фосфору. Шкірка ягід містить фарбувальні речовини, віск (пруїн) та ін. Позитивна дія винограду на організм зумовлена вмістом у ньому вищеназваних речовин, однак головний лікувальний ефект надають глюкоза, солі калію та вода. При А. активізуються процеси обміну, особливо водно-солевого, збільшується видільна здатність нирок, швидше виводяться з організму токсичні продукти обміну речовин, зростає моторна функція кишечника, нормалізується секреторна функція шлунка, покращується апетит, зменшується у крові кількість проміж. продуктів, сечокислих, фосфорнокислих, щавлевих солей та ін. шлак. сполук. Як дієтич. продукт можуть використовуватися майже всі сорти винограду у стані повної зрілості. Хім. склад і лікув. властивості винограду залежать від його сорту, тому виділяють сорти винограду з малим вмістом цукру, майже відсутньою клітчаткою та м’якоттю і великою кількістю води (Дамський, Маклош) для лікування порушень обміну речовин і захворювань шлунка з підвищеною кислотністю. М’ясисті сорти з більшою кількістю цукру та меншою води (Каталон, Педро, Рислінґ, Чаус) вживають при шлунк. захворюваннях з пониженою кислотністю. При лікуванні дихал. шляхів використовують ароматичні сорти (Ізабела, Мускат). А. рекомендується при захворюваннях серця, бронхів, нирок, печінки. А. призначають при порушенні обміну речовин, серц.-судин. системи, подагрі, сечокислому діатезі, оксалатурі, хорич. нефриті. Виноград позитивно впливає на центр. нервову систему, корисний при неврозах і психастенії. Аромат. сорти використовують при хроніч. запаленнях верх. дихал. шляхів. Виноград відомий як дієвий засіб зміцнення здоров’я після довгих виснажливих захворювань. Свіжі ягоди винограду використовують з косметич. метою для попередження в’ялості, підвищення еластичності та м’якості, покращення кольору шкіри обличчя, очищення її від плям. При А. необхідно зменшити кількість ін. фруктів, а також уникати вживання сирих овочів, молока, жирних та солоних страв, квасу, мінерал. вод, спирт. напоїв, оскільки при спільному споживанні посилюється бродіння й настає розлад функції кишечника. Кількість винограду чи виноград. соку, як і термін лікування, визначаються індивідуально. А. не рекомендують при цукр. діабеті, ожирінні, виразк. хворобі та ін. Як концентрований дієтич. продукт з високою поживною цінністю та приємними смак. якостями використовується сушений виноград (кишмиш, корінка та родзинки), який містить до 73 % цукрів та багато солей калію. В А. використовують також листя, молоді пагінці, насіння та вичавки винограду. Корисний отриманий з винограду препарат натуроза, який застосовується при гострих кровотечах, колапсі, шоку. Розроблено спосіб отримання з винних дріжджів харчового вітамін. концентрату аммівіту.
Рекомендована література
- Шварц А. Б. Виноградолечение. Ялта, 1947;
- Караджи Г. М., Германов П. Н. Питательная ценность и оздоровляющее значение винограда. К., 1968;
- J. Valnet. Traitement des maladies par les légumes, les fruits et les сéréales. Paris, 1982. 8е éd.; Павленко Л. Лекарство из рук природы. К., 1990.