ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine

Розмір шрифту

A

Анаеробіоз

АНАЕРОБІО́З (від ан… і грец. ἀήρ — повітря, βίωσις — життя) — життя за відсутності вільного кисню. Інша назва — аноксибіоз. Поняття «А.» ввів Л. Пастер у 1861 стосовно мікробів, які спричиняють маслянокисле бродіння і для свого розвитку не потребують кисню. Організми, які живуть за відсутності вільного кисню, називають анаеробами (анаеробіонтами, аноксибіонтами). До них належать багато бактерій, війчасті інфузорії, деякі черви та молюски, нижчі рослини. Ці організми отримують енергію при окисленні органічних, рідше неорган. речовин, або використовують енергію світла. Розрізняють облігатні та факультативні анаероби: перші розвиваються лише за відсутності кисню, для них він є отрутою; інші можуть існувати і за його наявності. Анаероби досить розповсюджені в природі й відіграють значну роль у кругообігу речовин; можуть спричиняти небезпечні ускладнення при пораненні — анаеробну інфекцію (газову гангрену, газову флегмону). Анаеробні мікроорганізми спиртового і молочнокислот. бродіння широко використовують у харчової промисловості. Якщо для анаеробів А. є звичай. формою існування, то для багатоклітин. організмів — лише тимчас. станом, що забезпечує їхнє виживання в періоди гострої нестачі кисню. У тканинах багатьох багатоклітин. організмів анаеробне перетворення вуглеводів відбувається переважно шляхом гліколізу. Проте людина і вищі тварини, залишені без кисню, гинуть, незважаючи на різке підсилення гліколізу. А. має особл. значення для спортсменів, оскільки енергія для роботи м’язів утворюється як за рахунок аеробних, так і анаеробних (алактатних, лактатних) джерел.

Рекомендована література

  1. Тидельська І. Новий анаеробний термофільний вид Cl. thermofermentans // МКЖ. 1939. Т. 6, № 3;
  2. Пасічник А. Значення анаеробіозу в життєдіяльності змінених клітин Cl. butyricum // МКЖ. 1951. Т. 8, № 3;
  3. Френкель Г. М. Биология анаэробов и анаэробиоз. К., 1956;
  4. Иванов К. П. Кислородное голодание и температура тела. Ленинград, 1968;
  5. Логинова Л. Г. Анаэробные термофильные бактерии. Москва, 1982;
  6. Платонов В. Н. Адаптация в спорте. К., 1988;
  7. Колчинская А. З. Кислород. К., 1991.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2001
Том ЕСУ:
1
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
44032
Вплив статті на популяризацію знань:
429
Бібліографічний опис:

Анаеробіоз / П. В. Білошицький // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2001. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-44032.

Anaerobioz / P. V. Biloshytskyi // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2001. – Available at: https://esu.com.ua/article-44032.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору