Луганська кондитерська фабрика
ЛУГА́НСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА – підприємство харчової промисловості. Бере свій початок від невеликого цеху, який став до ладу 1943. У 1979 збудовано нові вироб. корпуси. Випускала понад 200 найменувань кондитер. виробів – шоколадні набори «Курочка Ряба», «Планета», «Золота шайба», цукерки, печиво, вафлі, торт «Шахтарський» тощо. Частина продукції спец. призначення – для хворих на діабет. Тут для виготовлення солодощів уперше в СРСР почали використовувати яблуч. порошок, отриманий з макухи, яка залишається після вичавлення соку. Це економить тисячі тонн цукру, дозволяє використовувати корисну фруктозу. За участь у вирішенні цього важливого нар.-госп. завдання дир. підприємства С. Крупко (1960–98) нагородж. Державною премією СРСР. Він також був автором таких цукерок, як «Тік-так», «Шпаки». На Л. к. ф. уперше випущені цукерки «Гулівер» та «Курочка Ряба», а також шоколадно-горіх. торт (згодом «Кардинал»). Вироби підприємства відзначені на Всесвіт. виставці в Монреалі та на щоріч. Ляйпциз. ярмарках. Від 1997 Л. к. ф. – у складі донец. компанії «АВК». На підприємстві впроваджено нові технології і методи роботи. Серед новинок ф-ки – цукерки помадно-, кремово- і молочно-желейні. 1997–2003 технологами ф-ки розроблено понад 90 нових видів кондитер. виробів, зокрема таких, що не мали аналогів в Україні: торт «Кардинал», печиво «Фрутта», цукерки «Крем-Суфле». 32 % заг. обсягу всієї реалізов. продукції компанії «АВК» становили вироби Л. к. ф. У цей період кількість працівників на підприємстві зросла втричі – від 600 до 1800 осіб. З поч. воєн. дій на Сх. України у липні 2014 ф-ка зупинила свою роботу, пізніше – частково відновила під керівництвом представників т. зв. Луган. нар. респ.
А. В. Бадер, О. А. Забудкова