Розмір шрифту

A

Луганська кондитерська фабрика

ЛУГА́НСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА — під­приємство харчової промисловості. Бере свій початок від невеликого цеху, який став до ладу 1943. У 1979 збудовано нові вироб. корпуси. Випускала понад 200 найменувань кондитер. виробів — шоколадні набори «Курочка Ряба», «Планета», «Золота шайба», цукерки, печиво, вафлі, торт «Шахтарський» тощо. Частина продукції спец. при­значе­н­ня — для хворих на діабет. Тут для виготовле­н­ня солодощів уперше в СРСР почали використовувати яблуч. порошок, отриманий з макухи, яка залишається після вичавле­н­ня соку. Це економить тисячі тонн цукру, до­зволяє використовувати корисну фруктозу. За участь у вирішен­ні цього важливого нар.-госп. зав­да­н­ня дир. під­приємства С. Крупко (1960–98) нагородж. Державною премією СРСР. Він також був автором таких цукерок, як «Тік-так», «Шпаки». На Л. к. ф. уперше випущені цукерки «Гулівер» та «Курочка Ряба», а також шоколадно-горіх. торт (згодом «Кардинал»). Вироби під­приємства від­значені на Всесвіт. ви­ставці в Монреалі та на щоріч. Ляйпциз. яр­­марках. Від 1997 Л. к. ф. — у складі донец. компанії «АВК». На під­приємстві впроваджено нові технології і методи роботи. Серед новинок ф-ки — цукерки помадно-, кремово- і молочно-желейні. 1997–2003 технологами ф-ки роз­роблено понад 90 нових видів кондитер. виробів, зокрема таких, що не мали аналогів в Україні: торт «Кардинал», печиво «Фрут­та», цукерки «Крем-Суф­­ле». 32 % заг. обсягу всієї реалізов. продукції компанії «АВК» становили вироби Л. к. ф. У цей період кількість працівників на під­приємстві зросла втричі — від 600 до 1800 осіб. З поч. воєн. дій на Сх. України у липні 2014 ф-ка зупинила свою роботу, пізніше — частково від­новила під керівництвом пред­ставників т. зв. Луган. нар. респ.

А. В. Бадер, О. А. Забудкова

Додаткові відомості

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2017
Том ЕСУ:
18
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
58960
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
143
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 6
  • середня позиція у результатах пошуку: 3
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 3):
Бібліографічний опис:

Луганська кондитерська фабрика / А. В. Бадер, О. А. Забудкова // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2017. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-58960.

Luhanska kondyterska fabryka / A. V. Bader, O. A. Zabudkova // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2017. – Available at: https://esu.com.ua/article-58960.

Завантажити бібліографічний опис

Барський спиртовий комбінат
Підприємcтва  |  Том 2  |  2023
В. В. Яворський
Глобинський Цукрокомбінат
Підприємcтва  |  Том 5  |  2006
А. І. Шушківський
Золотоніський лікеро-горілчаний завод Златогор
Підприємcтва  |  Том 10  |  2010
П. О. Олексієнко
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору