ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
СУЧАСНОЇ УКРАЇНИ
Encyclopedia of Modern Ukraine
A

Луганська кондитерська фабрика

ЛУГА́НСЬКА КОНДИ́ТЕРСЬКА ФА́БРИКА – підприємство харчової промисловості. Бере свій початок від невеликого цеху, який став до ладу 1943. У 1979 збудовано нові вироб. корпуси. Випускала понад 200 найменувань кондитер. виробів – шоколадні набори «Курочка Ряба», «Планета», «Золота шайба», цукерки, печиво, вафлі, торт «Шахтарський» тощо. Частина продукції спец. призначення – для хворих на діабет. Тут для виготовлення солодощів уперше в СРСР почали використовувати яблуч. порошок, отриманий з макухи, яка залишається після вичавлення соку. Це економить тисячі тонн цукру, дозволяє використовувати корисну фруктозу. За участь у вирішенні цього важливого нар.-госп. завдання дир. підприємства С. Крупко (1960–98) нагородж. Державною премією СРСР. Він також був автором таких цукерок, як «Тік-так», «Шпаки». На Л. к. ф. уперше випущені цукерки «Гулівер» та «Курочка Ряба», а також шоколадно-горіх. торт (згодом «Кардинал»). Вироби підприємства відзначені на Всесвіт. виставці в Монреалі та на щоріч. Ляйпциз. яр­­марках. Від 1997 Л. к. ф. – у складі донец. компанії «АВК». На підприємстві впроваджено нові технології і методи роботи. Серед новинок ф-ки – цукерки помадно-, кремово- і молочно-желейні. 1997–2003 технологами ф-ки розроблено понад 90 нових видів кондитер. виробів, зокрема таких, що не мали аналогів в Україні: торт «Кардинал», печиво «Фрутта», цукерки «Крем-Суф­­ле». 32 % заг. обсягу всієї реалізов. продукції компанії «АВК» становили вироби Л. к. ф. У цей період кількість працівників на підприємстві зросла втричі – від 600 до 1800 осіб. З поч. воєн. дій на Сх. України у липні 2014 ф-ка зупинила свою роботу, пізніше – частково відновила під керівництвом представників т. зв. Луган. нар. респ.

А. В. Бадер, О. А. Забудкова

Фотоілюстрації

завантажити статтю

Інформація про статтю

Автор:

Авторські права:

Cтаттю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»

Бібліографічний опис:

Луганська кондитерська фабрика / А. В. Бадер, О. А. Забудкова // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / Редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – К. : Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2017. – Режим доступу : https://esu.com.ua/article-58960

Luhanska kondyterska fabryka / A. V. Bader, O. A. Zabudkova // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2017. – Available at : https://esu.com.ua/article-58960

Том ЕСУ:

18-й

Дата виходу друком тому:

2017

Дата останньої редакції статті:

Цитованість статті:

переглянути в Google Scholar

переглянути в Scopus

Для навчання:

використати статтю в Google Classroom

Тематичний розділ сайту:

EMUIDідентифікатор статті на сайті ЕСУ

58960

Кількість переглядівдані щодо перегляду сторінок на сайті збираються від початку 2024 року

87

Схожі статті

Барський спиртовий комбінат
Підприємcтва  |  Том 2  |  2003
В. В. Яворський
Золотоніський лікеро-горілчаний завод Златогор
Підприємcтва  |  Том 10  |  2010
П. О. Олексієнко
Микулинецький бровар
Підприємcтва  |  Том 20  |  2018
П. З. Гуцал

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору