Мальцев Петро Михайлович
МА́ЛЬЦЕВ Петро Михайлович (27. 02(12. 03). 1901, с. Мисовськ Іркут. губ., нині м. Бабушкін, Бурятія, РФ — 01. 02. 1987, Київ) — фахівець у галузі харчової промисловості. Доктор технічних наук (1951), професор (1951). Закін. Томський технол. інститут (РФ, 1929). Працював 1927–29 на Томському пивовар. заводі: гол. пивовар, гол. інж., дир.; 1929–30 — зав. виробництва тресту «Омсельпром»; 1941–43 — зав. лаб. спирт. заводу, хіміком хлібокомбінату № 2, нач. сектору Гол. упр. рибної промисловості у Новосибірську; 1930–41 — у Воронез. хім.-технол. інституті (усі — РФ); від 1944 — у Київ. технол. інституті харчової промисловості: 1946–72 — завідувач кафедри бродил. вироб-в. Основний напрям наукових досліджень — розробка фіз.-хім. і біохім. основ технології солоду та пива. Запропонував нові методи технології спец. красил. солодів і меланоїдин. концентратів та ін.
Додаткові відомості
- Основні праці
- Технология пивоваренного производства. Москва, 1941; Технология и оборудование пивоваренного производства. Москва, 1948; Технология бродильных производств. Москва, 1960; Технология солода и пива. Москва, 1964; Основы научных исследований. К., 1982; 1984 (співавтор).
Рекомендована література
- Наукова спадщина Мальцева Петра Михайловича: Бібліогр. покажч. К., 2015.