Розмір шрифту

A

Мартенівська сталь

МАРТЕ́НІВСЬКА СТАЛЬ — сталь, вироблена у мартенівських печах та подових сталеплавильних агрегатах, з чавуну та металобрухту. До 1970-х рр. виробництво М. с. складало майже 80 % світ. виробництва сталі, але потім з різних причин її випуск почав різко знижуватися. Нині цю сталь металург. держави, крім України, не виробляють. Тодішні значні обсяги виробництва М. с. пояснюються її меншою собівартістю порівняно зі ста­л­лю, що виробляється в електропечах. Також М. с. має більш високі мех. властивості, ніж ті сталі, що вироблялися на повітряному дутті (бесемерівська, томасівська). У М. с. — широкий сортамент; її класифікують: за способом виробництва — кисла та основна; за хім. складом — вуглецева (низько-, середньо-, високовуглецева) та легована (низько-, середньолегована); за характером поведінки у виливниці або ступеню роз­кисле­н­ня — кипляча, напів­спокійна, спокійна; за вмістом шкідливих домішок [P], [S] у металі — звич. якості (вміст цих домішок найбільший), якісна, високо­якісна; за при­значе­н­ням або служб. властивостями — трубна, рейкова, кон­струкційна, інструментальна, корозійно­стійка тощо. Якість кислої сталі значно вища, ніж основної, за рахунок низького вмісту в металі [P], [S]; роз­чинених у металі газів [O], [N], [H]; неметал. включень. Це забезпечує високі однакові мех. властивості, як у подовжньому, так і в попереч. напрямках зразків металу. Кислу сталь використовували пере­важно для виготовле­н­ня високо­якіс. обладна­н­ня (деталі турбін та енергет. установок; судові вали та ін.). З удосконале­н­ням технології осн. мартенів. процесу та роз­витком процесів позаагрегат. обробле­н­ня сталі (обробле­н­ня синтет. шлаками, продува­н­ня інерт. газом, вакуумува­н­ня та ін.) якість виробів з осн. мартенів. сталі різко зросла й не по­ступається якості виробів з кислої сталі та зі сталі, виготовленої в кисневих конвертерах. У звʼязку з цим, виробництво кислої сталі припинено. За часів масового виробництва сталі у мартенів. печах і подових сталеплавил. агрегатах її сортамент складався з таких видів: низько- та середньовуглецевої; низько- та середньолегованої; звич. якості та якісної; киплячої; напів­спокій. та спокійної.

Літ.: див. Мартенівська піч.

О. П. Чуванов

Додаткові відомості

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2018
Том ЕСУ:
19
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
63820
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
77
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Мартенівська сталь / О. П. Чуванов // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2018. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-63820.

Martenivska stal / O. P. Chuvanov // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2018. – Available at: https://esu.com.ua/article-63820.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору