Мартенівська сталь
МАРТЕ́НІВСЬКА СТАЛЬ — сталь, вироблена у мартенівських печах та подових сталеплавильних агрегатах, з чавуну та металобрухту. До 1970-х рр. виробництво М. с. складало майже 80 % світ. виробництва сталі, але потім з різних причин її випуск почав різко знижуватися. Нині цю сталь металург. держави, крім України, не виробляють. Тодішні значні обсяги виробництва М. с. пояснюються її меншою собівартістю порівняно зі сталлю, що виробляється в електропечах. Також М. с. має більш високі мех. властивості, ніж ті сталі, що вироблялися на повітряному дутті (бесемерівська, томасівська). У М. с. — широкий сортамент; її класифікують: за способом виробництва — кисла та основна; за хім. складом — вуглецева (низько-, середньо-, високовуглецева) та легована (низько-, середньолегована); за характером поведінки у виливниці або ступеню розкислення — кипляча, напівспокійна, спокійна; за вмістом шкідливих домішок [P], [S] у металі — звич. якості (вміст цих домішок найбільший), якісна, високоякісна; за призначенням або служб. властивостями — трубна, рейкова, конструкційна, інструментальна, корозійностійка тощо. Якість кислої сталі значно вища, ніж основної, за рахунок низького вмісту в металі [P], [S]; розчинених у металі газів [O], [N], [H]; неметал. включень. Це забезпечує високі однакові мех. властивості, як у подовжньому, так і в попереч. напрямках зразків металу. Кислу сталь використовували переважно для виготовлення високоякіс. обладнання (деталі турбін та енергет. установок; судові вали та ін.). З удосконаленням технології осн. мартенів. процесу та розвитком процесів позаагрегат. оброблення сталі (оброблення синтет. шлаками, продування інерт. газом, вакуумування та ін.) якість виробів з осн. мартенів. сталі різко зросла й не поступається якості виробів з кислої сталі та зі сталі, виготовленої в кисневих конвертерах. У зв’язку з цим, виробництво кислої сталі припинено. За часів масового виробництва сталі у мартенів. печах і подових сталеплавил. агрегатах її сортамент складався з таких видів: низько- та середньовуглецевої; низько- та середньолегованої; звич. якості та якісної; киплячої; напівспокій. та спокійної.
Рекомендована література
- див. Мартенівська піч.