Розмір шрифту

A

Миколаїівський пивоварний завод

МИКОЛА́ЇВСЬКИЙ ПИВОВА́РНИЙ ЗАВО́Д  — підприємство харчової промисловості. Засн. 1924. До 1941 діяв як Микол. завод мінерал. вод облхарчотресту (1-й дир. — А. Перепелиця), виробляв безалкогол. напої та солод (1940 випустив відповідно 33 028 т і 192,4 т). 1939 на його тер. розпочато будівництво пивовар. заводу, обладнання для якого (агрегати для варіння, прес для фільтрації, вентилятори, фільтри, холодил. установки, бродил. чани, повітр. компресор, електромотори тощо) виготовив ленінгр. завод «Червона Баварія». 1941 вве­дено в експлуатацію пивний цех. Про потуж. заводу свідчить довоєн. план виготовлення продукції: 4300 гекалітрів (гл) морсу, 5000 гл фрукт. води на есенції з додаванням сахарину й така ж кількість на есенції та чистому цукрі, 8050 гл — на настоянці, 4000 гл кисло-солодкого напою, 175 гл цитрус. сиропів, 175 гл сиропу «крюшон», 600 гл вишн. фрукт. води (на плодах), 800 гл фрукт. вод на натурал. морсах і соках, 1600 гл — на апельсин., мандарин. і лимон. настоянках, 1200 гл — на вишн., чорносмородин., малин., полунич. соках, 11 000 гл англ. газов. води; 12 450 гл — бочк., 500 гл — пляшк. жигулів. пива, 1300 гл — укр. бочк. та 150 гл — пляшк., 500 гл рос. бочк. та 100 гл — пляшк. пива, а також 400 т солоду. У роки 2-ї світової вій­ни в період окупації міста М. п. з. припинив діяльність, його будівлі зруйновано. Відновлення підприємства розпочато у квітні 1944, наприкінці цього ж року введено в експлуатацію цех безалкогол. напоїв. Влас. силами колективу до березня 1946 повністю відремонтовано варницю й дробила, встановлено лагерну тару, у серпні — введено в експлуатацію 1-у чергу бродил. відділення (4 залізні чани ємністю 600 гл й один алюм. на 175 гл). У жовтні того ж року завод випустив першу післявоєнну партію пива. 1947 переобладнано дробил. відділення, встановлено нову дробарку нім. виробництва та елеватор для мех. подачі солоду до неї, уведено в дію установку для фільтрації пива. У результаті реконструкції потуж. підприємства зросла до 12 тис. гл, а бродил. відділення — до 44 тис. гл щороку. 1947 на пивовар. заводі працювали 126 робітників (1944 — 74). У 1948 позапланово випущено пиво «Українське» бочк. і пляшк. та «Оксамитове» бочкове (за планом виробляли «Жигулівське» бочк. — 11 768,2 гл, пляшк. — 741,5 гл, «Ризьке» бочк. — 201,9 гл), з безалкогол. напоїв — сиропи на цукрі, суміші на сахарині об’ємом 1457 гл. 1949 річна потуж. цехів заводу складала: солодовий — 11 800 гл, варил. — 67 374 гл, бродил. — 36 302 гл, лагер. — 44 000 гл, бочк. розливу за зміну — 60 000 гл, пляшк. розливу за зміну — 6000 гл, безалкогол. напоїв — 15 600 гл. 1952 здійснено автоматизацію багатьох процесів, встановлено нове обладнання (пляшкорозливна машина, машина для миття тари, машина для закупорювання пляшок), що сприяло росту обсягів виробництва продукції, покращенню її якості та заміну ручної праці механізованою. З-д випускав пивну продукцію 3-х сортів, пізніше освоїв виробництво нового сорту пива — «Московське», що отримало високу оцінку споживачів, розпочато також випуск нового сорту безалкогол. напою — води «Столичний напій». 1954 випуск пива становив 57 667 гл, 1955 — 59 208 гл при проект. потуж. заводу 50 000 гл. 1957 введено в експлуатацію автомат. лінію для розливу пляшк. пива з пропуск. здатністю 48 тис. пляшок за зміну (до цього розливали 12 тис. пляшок); нову конструкцію верстатів для оброблення ячменю; потуж. компресор (300 тис. к/год.). Цього ж року виготовлено бочк. пива — 334 098,8 дал, сорт. — 42 697 дал, пляшк. — 315 401 дал, безалкогол. напоїв — 117 421,83 дал. 1962 встановлено стрічк. транспортери для вантаження ящиків з пивом на автомашини, змонтовано мех. шприц для миття діжок, етикетувал. автомат у цеху безалкогол. напоїв, механізовано подачу сиропу із сироповарки до розлив. цеху, повністю механізовано подачу вина й соків до купаж. чанів. 1966 відповідно до розпорядження облхарчопрому цех безалкогол. напоїв передано міськхарчокомбінату. Осн. продукцією заводу залишилося пиво. Від 1973 для його варіння застосовують новий препарат — аммілосубтилін. М. п. з. випускав такі сорти пива: пляшк. — «Жигулівське», «Ризьке», «Українське», «Московське», «Оксамитове»; бочк. — «Жигулівське», «Оксамитове». Восени 1974 у зв’язку з аварій. станом гол. корпусу заводу та осн. технол. обладнання варіння пива призупинено. 1975 М. п. з. ліквідовано, його будівлю переведено на баланс Микол. обл. житл.-комунал. упр., а обладнання й сировину передано Микол. ВО пивовар. промисловості (див. Миколаївський пивзавод «Янтар»).

Додаткові відомості

Державний архів
Держ. арх. Микол. обл. Ф. Р-1388, оп. 1–2.
Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2023
Том ЕСУ:
20
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Підприємcтва
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
64435
Вплив статті на популяризацію знань:
56
Бібліографічний опис:

Миколаїівський пивоварний завод / Т. В. Шуліченко, О. Л. Шевченко // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2018, оновл. 2023. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-64435.

Mykolaiivskyi pyvovarnyi zavod / T. V. Shulichenko, O. L. Shevchenko // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2018, upd. 2023. – Available at: https://esu.com.ua/article-64435.

Завантажити бібліографічний опис

Барський спиртовий комбінат
Підприємcтва  |  Том 2  |  2023
В. В. Яворський
Глобинський Цукрокомбінат
Підприємcтва  |  Том 5  |  2006
А. І. Шушківський
Золотоніський лікеро-горілчаний завод Златогор
Підприємcтва  |  Том 10  |  2010
П. О. Олексієнко
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору