Миргородська порода свиней
МИ́РГОРОДСЬКА ПОРО́ДА СВИНЕ́Й — порода свиней м’ясо-сального типу. Виведена та апробована 1921–40 співроб. НДІ свинарства (нині Інститут свинарства та агропром. виробництва НААНУ, Полтава) під керівництвом О. Бондаренка та П. Матійця з місц. чорно-рябих коротковухих свиней Миргород. і Хорол. р-нів Полтав. обл. шляхом складного відтворювал. схрещуванням з беркшир. породою свиней, середньою білою, великою чорною, темвросами та великою білою англ. породами свиней. Масть чорно-ряба. Жива маса кнурів 320–350 кг, маток — 240–250 кг. Плодючість зазвичай становить 10–12 поросят в опоросі (інколи — до 22-х). Тварини М. п. с. мають міцну конституцію, глибокий і широкий тулуб; спина і поперек прямі й широкі, окістя довгі, широкі та м’ясисті. Щетина блискуча довга і густа. Свині високопродуктивні, скороспілі, мають високі відтворюв. якості та резистентність до захворювань, витривалі, добре пристосовані до місц. і клімат. умов, швидко відгодовуються, вирізняються високою якістю м’яса, знач. виходом жиру в туші (50–52 %). Молодняк у 6–7-місяч. віці досягає 100 кг. В останні роки М. п. с. удосконалюють у м’ясному напрямку продуктивності. Розводять в Україні, Білорусі та РФ. Добре почуває себе в різних зонах України, пристосована до пасовищ. утримання.
Рекомендована література
- Бондаренко А. Рябая улучшенная миргородская свинья // Пробл. животноводства. 1936. № 9;
- Волощук В. М., Гетя А. А. та ін. Історія виведення миргородської породи свиней та її сучасність // Ефективне тваринництво. 2013. № 7.