Мікобактерії
МІКОБАКТЕ́РІЇ — мікроорганізми роду Mycobac-terium родини Mycobacteriaceae і порядку Actinomycetales. Представлені понад 150-ма видами, з яких більшість відносять до сапрофіт. та умовно патоген. бактерій; тільки декілька видів є облігат. патогенами — збудниками туберкульозу людини, ссавців (M. tuberculosis, M. africanum) і гризунів (M. microti), прокази (M. leprae), виразки Бурулі (M. ul-cerans) і мікобактеріозів (M. avium, M. cansasis). М. — паличкоподібні, кислотостійкі, грам-позитивні та аеробні бактерії з унікал. товстою і гідрофоб. клітин. стінкою, що містить багато ліпідів, воску та міколову кислоту. Останні компоненти забезпечують М. високу стійкість до фіз. і хім. факторів, а також до фагоцитозу клітинами макроорганізму. М. поширені у довкіллі, тому майже кожна дитина до 2–3-літ. віку заражається туберкульоз. паличкою, яка доволі довго може зберігатися живою в петрифікатах (закальценов. лімфатич. вузлах) кореня легенів і викликати хворобливий стан при пониженій резистентності організму людини. М. та спричинені ними захворювання людини і тварин, а також діагностику і профілактику останніх досліджують в Україні академік НАМНУ Ю. Фещенко, д-р мед. н. О. Журило, д-р біол. н. В. Власенко та ін.
Рекомендована література
- Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology. Baltimore; London; Los Angeles; Sidney; 1986. Vol. 2;
- Медична мікробіологія, вірусологія та імунологія: Підруч. В., 2011.