Розмір шрифту

A

Мінералізація води

МІНЕРАЛІЗА́ЦІЯ ВОДИ́ — показник загального вмісту мінеральних речовин у воді (роз­чинених іонів та солей). Іноз. науковці використовують аналог. поня­т­тя «загальна кількість роз­чинених частинок» — Total Dissolved Solids (TDS). М. в. зумовлюється насамперед природ. чин­никами, зокрема геол. умовами р-ну походже­н­ня вод та рівнем роз­чин­ності мінералів порід, із якими вони контактують. Ви­значають М. в. як суму значень компонентів, отриманих при хім. аналізі конкрет. проби води. Найбільший вплив на М. в. річок, озер, під­зем. водонос. горизонтів (до 95 %) мають 7 осн. іонів: НСО3- (гідрокарбонати), SO42- (сульфати), Cl- (хлориди), Ca2+ (кальцій), Mg2+ (магній), Na+ (натрій), K+ (калій). Вплив людини на М. в. у водних обʼєктах загалом не­значний, він виявляється через ски­да­н­ня шахт. вод з під­вищеною мінералізацію (у від­повід. регіонах), меншою мірою — через скиди пром. та госп.-побут. стіч. вод. М. в. вимірюють у мг/дм3 (мала концентрація) та г/дм3 (велика концентрація), або в несистем. одиницях — мг/л, г/л. За кордоном М. в. можуть виражати в міль­йон. частках — ppm (parts per million). Спів­від­ноше­н­ня між одиницями вимірюва­н­ня в мг/дм3 та ppm майже однакове, тому спрощено 1 мг/дм3 = 1 ppm. В океанолог. практиці замість терміну «М. в.» вживають термін «солоність морської води», що вимірюють у проміле ‰ (тисячна частка). На­ближеним до М. в. є поня­т­тя «сухий залишок» — заг. маса речовин, отримана після випарюва­н­ня фільтров. води з на­ступ. висушува­н­ням осаду за температури 105 °С до по­стій. маси; виражається в мг/дм3 (г/дм3). За ступенем мінералізації усі природні води можна поділити на 4 групи (г/дм3): прісні (до 1), солонуваті (1–10), со­лоні (10–50), ропа (понад 50). Прісні води — найважливіший ресурс, оскільки їх використовують для питного водопо­стача­н­ня. Але вони становлять лише 2,5 % від обсягу всієї гідро­сфери Землі, усе інше — солоні води океану та під­зем. водонос. горизонтів. Найменшу М. в. мають атмо­сферні опади (кілька десятків мг/дм3). М. в. усіх великих річок в Україні (та й у світі) є меншою 1 г/дм3. М. в. озер буває різною: 0,1–0,2 г/дм3 у Шацьких озерах (дуже прісна вода); 1,0–1,5 г/дм3 в придунай. озері Ялпуг; 90–160 г/дм3 в озері Сасик в Криму (ропа). Від­повід­но до нормат. вимог М. в. (сухий залишок) джерел госп.-питного водопо­стача­н­ня в Укра­їні не повин­на пере­вищувати 1 г/дм3, але за дефіциту пріс. води в конкрет. регіоні М. в. може сягати до 1,5 г/дм3 (за погодже­н­ням з гол. сан. лікарем). Є країни, напр., США, де прийнято вважати верх­ньою межею мінералізації пріс. вод 0,5 мг/дм3, що сприяє забезпечен­ню якіс. питною водою.

Рекомендована література

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
груд. 2019
Том ЕСУ:
21
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Світ-суспільство-культура
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
67723
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
608
сьогодні:
1
Дані Google (за останні 30 днів):
  • кількість показів у результатах пошуку: 406
  • середня позиція у результатах пошуку: 12
  • переходи на сторінку: 1
  • частка переходів (для позиції 12): 16.4% ★☆☆☆☆
Бібліографічний опис:

Мінералізація води / В. К. Хільчевський, М. Р. Забокрицька // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2019. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-67723.

Mineralizatsiia vody / V. K. Khilchevskyi, M. R. Zabokrytska // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2019. – Available at: https://esu.com.ua/article-67723.

Завантажити бібліографічний опис

ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору