Розмір шрифту

A

Овочівництва і баштанництва Інститут НААНУ

ОВОЧІВНИ́ЦТВА І БАШТА́Н­НИЦТВА Ін­ститут НААНУ — науково-дослідна установа, що ви­вчає про­блеми селекції овочевих та баштан­них культур. Засн. 1947 у Харкові як Укр. НДІ овочівництва шляхом обʼ­єд­на­н­ня Укр. НДІ соціаліст. землеробства та Укр. НДІ захисту рослин. Від 1956 — Укр. НДІ овочівництва і картоплі, від 1968 — Укр. НДІ овочівництва і баштан­ництва, від 1992 — сучасна назва. Від 1967 роз­таш. у с-щі Селекційне Харків. р-ну Харків. обл. Від 1990 під­порядк. УААН (від 2010 — НААНУ). До складу Ін­ституту входять дослідні станції: Дні­проп. (с. Олександрівка Дні­пров. р-ну), Донец. (с-ще Селекційне) та «Маяк» (с. Крути Ніжин. р-ну Черніг. обл.); дослідні господарства: «Пархомівське» (с. Пархомівка Богодухів. р-ну), «Борки» (смт Бірки Харків. р-ну; обидва — Харків. обл.), «Мерефа» та Донец. дослідне госп-во (обидва — с-ще Селекційне). Має від­діли: новіт. технологій вирощува­н­ня овоч. і баштан. культур (лаб. адаптив. овочівництва, зберіга­н­ня й стандартизації; агрохім. дослідж. і якості продукції; ін­новац.-інвестиц. роз­витку овоч. ринку й інтелект. власності); селекції та насін­ництва овоч. і баштан. культур (лаб. генетики, генет. ресурсів і біо­технології; селекції пасльон. і гарбуз. культур; селекції дворіч. та малопошир. культур; насін­нє­­знавства й насін­ництва овоч. і баштан. культур). Напрями наук. до­слідж.: роз­шире­н­ня та під­трима­н­ня генет. банку овоч., баштан. і малопошир. культур, що забезпечує оновле­н­ня колекцій новими генет. джерелами; залуче­н­ня до селекц. роботи дикорослих видів та «місцевих» форм; збереже­н­ня генет. різномані­т­тя; створе­н­ня стресотолерант. сортів і гібридів овоч. й баштан. культур на основі сучас. методів генетики та біо­технології; добазове та базове насін­ництво; екол. сортови­пробува­н­ня селекц. ін­новацій у різних агроклімат. зонах України; створе­н­ня системи наук.-консультац. під­тримки агроформувань і сільс. насел. в освоєн­ні новіт. технологій та сортів і гібридів овоч. й баштан. культур; роз­робле­н­ня механізму сталого роз­витку нац. овоче­продукт. під­комплексу. Науковці Ін­ституту роз­робили та впровадили у виробництво понад 500 сортів та гібридів овоч., баштан. й малопошир. культур, зокрема сорти капусти білоголової пізньо­стиглої Харківська супер та Лазурна, червоноголової Палета; екс­тралегкі сорти цибулі Любчик, Белла, Амфора, Варяг; з високим вмістом аскорбін. кислоти сорти і гібриди перцю солодкого Світозар, Злагода F1, Валюша та баклажана Сапфір F1, Біла лілія, Премʼєр (за рівнем холодо­стійкості не мають аналогів у світі); сорти томата з від­мін. смак. властивостями Дама, Гейзер, Зоре­слав, Золота хвиля, Танок, Малинове Віканте. Широкого роз­по­всюдже­н­ня у від­критому ґрунті набули гібриди огірка засолювал. типу Касатик F1, Слобожанський F1, Смак F1, Ксана F1; виведено перші потрійні гібриди огірка Трой F1, Еврика F1, Анет F1, що до­зволяють збільшити продукт. потенціал цієї культури вдвічі. Спів­роб. Ін­ституту за допомогою сучас. біо­технол. методів проводять роботу зі створе­н­ня дигаплоїд. гомозигот. ліній овоч. рослин, мікроклонал. роз­множе­н­ня цін­них селекц. зразків, ви­вче­н­ня нових фіто­препаратів різного функціон. при­значе­н­ня, від­працьовують методики при­скоре­н­ня дослідж. у селекції та насін­ництві, удосконалюють сучасні енергоощадні технології вирощува­н­ня роз­сади, товар. продукції у від­критому і закритому ґрунтах та оригін. насі­н­ня овоч. і баштан. рослин. У Ін­ституті також роз­робляють комплексні системи удобре­н­ня, захисту рослин проти хвороб, шкідників і бурʼя­нів, стандарти на овочево-баштан­ну продукцію, технологій її пере­робки й зберіга­н­ня, методи інтенсифікації екон. стосунків у товар. овочівництві та насін­ницт­ві. Нині в Ін­ституті працює 120 осіб, зокрема 10 д-рів та 25 канд. н. Серед ві­домих науковців — Ф. Ткаченко, М. Пере­гудт, М. Молоцький, О. Онищенко, С. Ледовсь­кий, С. Поліщук, В. Тимченко, О. Болотських, О. Барабаш, В. Кравченко, Л. Шульгіна, Т. Горова, В. Гончаренко, О. Самовол, О. Вітанов, З. Сич, Г. Яровий. Від 1964 видає наук. зб. «Овочівництво i баштан­ництво». Перший дир. — П. Сокол, від 2021 — О. Куц.

Іконка PDF Завантажити статтю

Інформація про статтю


Автор:
Статтю захищено авторським правом згідно з чинним законодавством України. Докладніше див. розділ Умови та правила користування електронною версією «Енциклопедії Сучасної України»
Дата останньої редакції статті:
січ. 2024
Том ЕСУ:
24
Дата виходу друком тому:
Тематичний розділ сайту:
Наукові центри
EMUID:ідентифікатор статті на сайті ЕСУ
74752
Вплив статті на популяризацію знань:
загалом:
79
сьогодні:
1
Бібліографічний опис:

Овочівництва і баштанництва Інститут НААНУ / Л. А. Терьохіна // Енциклопедія Сучасної України [Електронний ресурс] / редкол. : І. М. Дзюба, А. І. Жуковський, М. Г. Железняк [та ін.] ; НАН України, НТШ. – Київ: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2022, оновл. 2024. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-74752.

Ovochivnytstva i bashtannytstva Instytut NAANU / L. A. Terokhina // Encyclopedia of Modern Ukraine [Online] / Eds. : I. М. Dziuba, A. I. Zhukovsky, M. H. Zhelezniak [et al.] ; National Academy of Sciences of Ukraine, Shevchenko Scientific Society. – Kyiv : The NASU institute of Encyclopedic Research, 2022, upd. 2024. – Available at: https://esu.com.ua/article-74752.

Завантажити бібліографічний опис

Історії України Інститут НАНУ
Наукові центри  |  Том 11  |  2025
О. С. Рубльов
Біології південних морів Інститут ім. О. Ковалевського
Наукові центри  |  Том 3  |  2004
А. Г. Сивцова
Біології тварин Інститут УААН
Наукові центри  |  Том 3  |  2024
Р. Я. Іскра
ВСІ СТАТТІ ЗА АБЕТКОЮ

Нагору нагору